Podignuta optužnica za pobunu JSO

Izvor: Politika, 09.Mar.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica za pobunu JSO

BEOGRAD – Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije zbog organizovanja oružane pobune „crvenih beretki” u novembru 2001. godine, javila je Radiotelevizija Srbija.

Optužnica je podignuta tri dana pre 12. marta, kada će biti obeležena deveta godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Smatra se da je pobuna JSO smatra uvod u ubistvo Đinđića, kao i da bi razrešenje tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << događaja moglo da dovede do rasvetljavanja političke pozadine ubistva premijera.

U septembru 2011. godine uhapšeni su osumnjičeni za učestvovanje u organizovanju pobune, bivši pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobaveštajni sektor Veselin Lečić (51), pripadnik Žandarmerije Mića Petraković (39) i žandarm iz Protivterorističke jedinice Vladimir Potić (37) i pripadnik JSO Dragiša Radić.

Komandant JSO i pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i ubica Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada Banovića i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

„Crvene beretke” blokirale su deo auto puta Beograd - Niš kod Sava centra u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.

Tog dana Ulemek je trebalo da svedoči pred tadašnjim Okružnim sudom na suđenju za zločin na Ibarskoj magistali.

Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, a za načelnika je postavljen Andreja Savić.

Radisavljević: Podignuta optužnica protiv osam članova JSO

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika jedinice za specijalne operacije zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, izjavio je tužilac Miljko Radisavljević.

Optuženi su Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, precizirao je tužilac za organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojsilava Koštunice i načelnika Vojno-bezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena pošto u toku istrage nije utvrđeno da je bilo ko, osim optuženih, učestvovao u toj pobuni.

Tanjug/Beta

objavljeno: 09/03/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podignuta optužnica za pobunu protiv crvenih beretki

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Mar.2012

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika jedinice za specijalne operacije zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, izjavio je tužilac Miljko Radisavljević. Optuženi su Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović Dušan Maričić, Veselin Lečić,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Optužnica protiv "crvenih beretki"

Izvor: RTS, 09.Mar.2012

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika JSO zbog organizovanja oružane pobune 2001. godine. Pored ostalih optuženi su Milorad Ulemek Legija, Dušan Maričić i Zvezdan Jovanović. Odbačene krivične prijave protiv Vojislava Koštunice i Ace Tomića....

Nastavak na RTS...

Podignuta optužnica za pobunu JSO

Izvor: Šumadija Press, 09.Mar.2012

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.