Panamska dokumenta vode i do kiparskog novca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panamska dokumenta vode i do "kiparskog novca"

Ubrzo nakon izbijanja jedne od najvećih medijiskih afera, nazvane Panamska dokumenta, koja pokazuje umešanost svetskih finansijskih i političkih moćnika u osnivanje of šor firmi koje služe za utaju poreza i pranje novca, usledile su brojne istrage, ali i smene ministara i premijera u više evropskih država. Iako Panamski dokumenti vode do poslovanja tridesetak domaćih biznismena, mesec dana kasnije, jedina informacija do koje je javnost uspela da dođe jeste da Poreska uprava proverava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navode u medijima i da je u toku predistražni postupak vezan za ovaj slučaj.

Prema podacima koje otkrivaju Panamska dokumenta, srpski biznismen Zoran Drakulić bio je punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo kiparskog novca.

Uprkos najavama i obećanjima više političara, koje su trajale preko 15 godina, do sada nije sprovedena ozbiljna finansijska istraga, koja bi pokazala gde je završio kiparski novac.

U jednom od pokušaja pokretanja istrage učestvovao je i tadašnji ministar u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, ali ni taj pokušaj nije doveo do novca, već samo do još jedne krivične prijave i to protiv njega.

"Objavljena je obimna krivična prijava protiv Dinkića za kiparske pare, deo tih para je zavrsio i u Panami. Sta još treba da se desi, kakva kometa, meteorit da udari u Srbiju da srpski pravosuđe počne da rešava taj slučaj", kaže Darko Trifunović sa beogradskog Fakulteta za bezbednost.

Podsetimo, tokom devedesetih godina prošlog veka, novac iz državnog budžeta Srbije, u protivvrednosti od preko 11 milijardi tadašnjih nemačkih maraka, na nepoznat način je iznet iz zemlje, a zatim završio na privatnim računima više pojedinaca, u više banaka na Kipru, posle čega mu se gubi svaki trag.

"Mi nismo pokusali da pronađemo najmanje 11, a objektivno preko 20 milijardi našeg novca iznetog na Kipar, pa da vidimo da li je stvarno potrošen za gorivo za hitnu pomoć, ili, kao što se generalno sumnja, veliki deo tog novca završio u privatnim džepovima, pa i u džepovima porodice Milošević", objašnjava direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen.

U pokušaju da, između ostalog, sazna da li će afera Panamska dokumenta dovesti do pokretanja nove finansijske istrage vezane za pljačku kiparskog novca, RTV je na adresu svih nadležnih institucija uputila zahtev da nam odgovore da li se ovim slučajevima bave, kao i koji broj pojedinaca i preduzeća ispituju, vodeći računa o neugrožavanju istrage.

Odgovore koje smo dobili su nepotpuni i potvrđuju isključivo to da se nekakve istrage vode.

Panamskim dokumentima i iznošenjem novca na Kipar bavi se emisija Radar koju možete pogledati na Prvom programu Radio televizije Vojvodine od 21 čas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.