Otac stradalog dečaka: Da je bilo “Aleksinog zakona” NAŠ SIN BI BIO ŽIV

Izvor: Blic, 13.Feb.2016, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac stradalog dečaka: Da je bilo “Aleksinog zakona” NAŠ SIN BI BIO ŽIV

Da je „Aleksin zakon“ postojao ranije, naš sin bi bio živ, a prosvetni radnici iz njegove škole ne bi radili u prosveti - kaže Bojan Janković.

Otac dečaka Alekse Jankovića (14), koji se ubio 2011. godine skočivši sa zgrade nakon višemesečnog maltretiranja grupe starijih učenika OŠ „Sreten Mladenović Mika“, čekao je pet godina da u proceduru uđe inicijativa za donošenje „Aleksinog zakona“. Taj zakon bi trebalo da dopuni propuste u Zakonu o osnovama sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zaštiti prava deteta.

Aleksu su za nekoliko meseci nasilnici pretukli osam puta, pretili su mu, vređali ga, udarali mu glavu o drvo... Vođa siledžija godinu je završio sa peticom iz vladanja, a zlostavljani dečak sa trojkom.

- Suština „Aleksinog zakona“ jeste to da se promene postojeći zakoni kako bi se efikasnije kažnjavali nasilnici vršnjaci, ali i roditelji i škole koji ne prijave nasilje. Uvodi se potpisivanje ugovora o ponašanju koji bi suspendovao nasilnike iz škole do 30 dana, a roditelji nasilnika koji se ne odazivaju na pozive škole bili bi novčano kažnjeni sa 100.000 dinara. Samo u najtežim slučajevima neprijavljivanja nasilja, kakav je bio Aleksin, postojala bi i mogućnost davanja otkaza nastavnicima i direktorima i gubitak licence - objašnjava Janković.

On kaže da je pozitivno iznenađen reakcijom skupštinskog Odbora za prava deteta i predsednicom Majom Gojković, koji su brzo prepoznali problem i posle sednice saopštili da će „Aleksin zakon“ biti predložen Ministarstvu prosvete kao inicijativa za promenu postojećih zakona.

- To je početak početka usvajanja „Aleksinog zakona“, koji će, siguran sam, u konačnoj formi biti još više poboljšan - dodaje Janković.

Zar niko nije kriv?

- Od Ministarstva prosvete zatražićemo reviziju Aleksinog slučaja jer se ne možemo pomiriti sa činjenicom da, i pored svih sudskih presuda i odluka, odgovorni iz škole i dalje bez ikakvih problema rade u istoj i čak napreduju u karijeri - kaže Bojan.

U prekršajnom postupku škola je kažnjena sa 500.000 dinara, a tadašnja direktorka sa 50.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.