Najnovije vesti
Vesti Hronika
VRŠNJAČKO NASILJE Otac stradalog dečaka: Da je bilo “Aleksinog zakona” NAŠ SIN BI BIO ŽIV

VRŠNJAČKO NASILJE Otac stradalog dečaka: Da je bilo “Aleksinog zakona” NAŠ SIN BI BIO ŽIV

Da je „Aleksin zakon“ postojao ranije, naš sin bi bio živ, a prosvetni radnici iz njegove škole ne bi radili u prosveti - kaže Bojan Janković.

NIS02 Bojan Jankovic sa sinom Aleksom koji se ubio posle vrsnjackog nasilja foto privatna arhiva Foto: privatna arhiva / RAS Srbija
NIS02 Bojan Jankovic sa sinom Aleksom koji se ubio posle vrsnjackog nasilja foto privatna arhiva
Misija: Bojan Janković za zakon zbog sina Alekse, ali i sve dece
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija
Misija: Bojan Janković za zakon zbog sina Alekse, ali i sve dece

Otac dečaka Alekse Jankovića (14), koji se ubio 2011. godine skočivši sa zgrade nakon višemesečnog maltretiranja grupe starijih učenika OŠ „Sreten Mladenović Mika“, čekao je pet godina da u proceduru uđe inicijativa za donošenje „Aleksinog zakona“. Taj zakon bi trebalo da dopuni propuste u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zaštiti prava deteta.

Aleksu su za nekoliko meseci nasilnici pretukli osam puta, pretili su mu, vređali ga, udarali mu glavu o drvo... Vođa siledžija godinu je završio sa peticom iz vladanja, a zlostavljani dečak sa trojkom.

- Suština „Aleksinog zakona“ jeste to da se promene postojeći zakoni kako bi se efikasnije kažnjavali nasilnici vršnjaci, ali i roditelji i škole koji ne prijave nasilje. Uvodi se potpisivanje ugovora o ponašanju koji bi suspendovao nasilnike iz škole do 30 dana, a roditelji nasilnika koji se ne odazivaju na pozive škole bili bi novčano kažnjeni sa 100.000 dinara. Samo u najtežim slučajevima neprijavljivanja nasilja, kakav je bio Aleksin, postojala bi i mogućnost davanja otkaza nastavnicima i direktorima i gubitak licence - objašnjava Janković.

On kaže da je pozitivno iznenađen reakcijom skupštinskog Odbora za prava deteta i predsednicom Majom Gojković, koji su brzo prepoznali problem i posle sednice saopštili da će „Aleksin zakon“ biti predložen Ministarstvu prosvete kao inicijativa za promenu postojećih zakona.

- To je početak početka usvajanja „Aleksinog zakona“, koji će, siguran sam, u konačnoj formi biti još više poboljšan - dodaje Janković.

Zar niko nije kriv?

- Od Ministarstva prosvete zatražićemo reviziju Aleksinog slučaja jer se ne možemo pomiriti sa činjenicom da, i pored svih sudskih presuda i odluka, odgovorni iz škole i dalje bez ikakvih problema rade u istoj i čak napreduju u karijeri - kaže Bojan.

U prekršajnom postupku škola je kažnjena sa 500.000 dinara, a tadašnja direktorka sa 50.000 dinara.