Ostavka posle presude Legiji

Izvor: Politika, 11.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka posle presude Legiji

Sudija Milena Inić-Drecun potpisala je zapisnik o većanju i glasanju o kaznama Ulemeku i Berčeku, a onda podnela ostavku

Konačna presuda Miloradu Ulemeku Legiji i Branku Berčeku za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića biće potpisana bez obzira na to što je predsedavajuća veća Vrhovnog suda Srbije u trećem stepenu sudija Milena Inić-Drecun podnela zahtev za razrešenje sa sudijske funkcije. Pismeni otpravak presude, kako je "Politici" rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Vrhovnom sudu Srbije, potpisaće novi predsednik sudskog veća.
– S obzirom na to da je sudija Milena Inić-Drecun podnela zahtev za razrešenje, ona nema pravo da potpiše presudu – objasnila je za "Politiku" Vesna Dabić, portparol Vrhovnog suda Srbije. Dodala je da će to uraditi njen zamenik koji će biti novi predsednik veća ne precizirajući o kome se radi.

Prema nezvaničnim informacijama, prilikom formiranja sedmočlanog veća, koje je odlučivalo po žalbama na drugostepenu presudu kojom su Ulemek i Berček osuđeni na po 40 godina zatvora, za zamenika predsednika veća imenovan je sudija Goran Čavlina. On je juče za "Politiku" rekao da će tokom naredne dve nedelje biti poznato ko je novi predsednik veća.

– Odluka po žalbama Ulemeka i Berčeka je doneta, ali nemam pravo da javno kažem kakva je odluka, dok ona ne "izađe iz suda", a ne može da izađe jer još nije ni urađen pismeni otpravak presude. Svi članovi veća, među kojima i sudija Milena Inić-Drecun, potpisali su zapisnik o većanju i glasanju prilikom donošenja odluke. Pismeni otravak presude potpisaće sedam članova veća, od kojih će jedan biti novi, umesto koleginice Drecun – objasnio je sudija Čavlina.

Na našu primedbu da mediji uveliko objavljuju informaciju da su Ulemeku i Berčeku u trećem stepenu potvrđene kazne od po 40 godina zatvora, sudija Goran Čavlina kaže: "Svi nagađaju, a niko ne zna suštinu. Mediji su objavili tu informaciju po principu ako prođe – prođe".

Zavrzlama oko "slučaja Ulemek i Berček" počela je početkom nedelje kada je sudija Vrhovnog suda Srbije Milena Inić-Drecun podnela Velikom personalnom veću ovog suda zahtev za razrešenje sa sudijske funkcije i mesta predsedavajućeg veća koje u trećem stepenu odlučuje o kaznama za dvojicu osuđenih za ubistvo Ivana Stambolića.

– O konkretnim razlozima zbog kojih sam podnela zahtev za razrešenje moći ću da govorim tek pošto odluka o presudi bude ekspedovana iz suda – rekla je juče u razgovoru za "Politiku" sudija Milena Inić–Drecun i dodala – kad bih to uradila u ovom trenutku odala bih službenu tajnu. Podnela sam ostavku jer mi moja profesionalna, lična i moralna odgovornost ne dozvoljavaju da napišem i potpišem presudu koja bi bila u sukobu sa mojom stručnom ocenom stanja stvari u spisima. Takođe, ne bih mogla da obrazlažem ono što je suprotno mom profesionalnom mišljenju.

Sudija Milena Inić–Drecun ocenila je kao poražavajuću činjenicu da su neki mediji njenu ostavku doveli u vezu sa pretnjama, jer, kako naglašava, njima nikada nije bila izložena.

– Nikome nije palo na pamet da neko svoj posao može da radi u skladu sa zakonom i da, zato što misli da nije postupljeno po njemu, može da podnese ostavku. Zaista me niko nije zvao, pretio, niti vršio pritisak na mene. Kolegama nisam konkretno najavljivala mogućnost podnošenja ostavke, jer sam smatrala da bi to moglo da bude kontraproduktivno – priča Inić-Drecun.

S obzirom na to da Veliko personalno veće VSS nije zakazalo sednicu na kojoj će razmatrati njen zahtev, ona će za mesec dana automatski biti razrešena sa funkcije. Na pitanje čime će se baviti kada više ne bude sudija VSS, odgovara: "Imam nekoliko opcija, a kada se stvari stišaju, odlučiću šta ću raditi".

Posle njene izjave o razlozima ostavke, ostaje nejasno šta bi to moglo biti sporno u sudskom predmetu koji je Vrhovni sud već pretresao u drugom stepenu i potvrdio presudu Specijalnog suda, što znači da drugostepeno veće nije pronašlo nikakve "bitne povrede Zakonika o krivičnom postupku" niti "pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje". Zakon predviđa da optuženi imaju pravo na žalbu u trećem stepenu samo u slučaju da je izrečena najteža kazna – 40 godina zatvora. Ovo pravo su iskoristili Milorad Ulemek i Branko Berček i podneli žalbu Vrhovnom sudu. Trećestepeno veće mora biti sastavljeno od sudija koji nisu bili članovi drugostepenog veća, a ceo predmet se razmatra ponovo. Odluka se donosi većinom glasova.

Sudija Milena Ilić-Drecun je svoju karijeru započela kao saradnik u Drugom opštinskom tužilaštvu u Beogradu, zatim biva izabrana za zamenika drugog opštinskog tužioca u Beogradu, kasnije i za zamenika okružnog tužioca, a 1995. godine izabrana je za zamenika republičkog tužioca. Za sudiju Vrhovnog suda Srbije imenovana je 2002. godine.

Prvostepenu presudu optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića je 17. jula 2005. godina izreklo sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao sudija Dragoljub Albijanić. Godinu dana kasnije, petočlano veće Vrhovnog suda odlučivalo je u drugom stepenu po žalbama specijalnog tužioca, branilaca i okrivljenih. Tom odlukom potvrđene su kazne od po 40 godina zatvora Ulemeku, kao organizatoru zločina, i Berčeku, kao neposrednom izvršiocu ubistva Ivana Stambolića. Radomiru Markoviću, bivšem šefu RDB, potvrđena je ukupna kazna od 15 godina zatvora.

Leonidu Milivojeviću preinačena je kazna sa 15 na 30 godina zatvora. Dušanu Maričiću Gumaru, poslednjem komandantu JSO, koji je učestvovao u ubistvu Stambolića, kazna je smanjena sa 40 na 30 godina. Nenadu Bujoševiću, koji je učestvovao u oba zločina, kazna je sa 40 smanjena na 35 godina. Nenadu Iliću, koji je učestvovao u atentatu u Budvi, potvrđena je kazna od 15 godina. Miloradu Bracanoviću, načelniku bezbednosti JSO u vreme zločina, optuženom za neprijavljivanje planiranja ubistva Stambolića, kazna je smanjena sa četiri na dve godine zatvora.

M. Derikonjić

[objavljeno: 11.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.