Optužen za deset nezakonitih radnji

Izvor: Politika, 15.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužen za deset nezakonitih radnji

Protiv Čedomira Vasiljevića istraga pokrenuta još 2001. godine za višemilionske pronevere

Šabac – Okružno javno tužilaštvo u Šapcu podiglo je ovih dana optužnicu protiv Čedomira Vasiljevića, vlasnika i direktora ovdašnje kompanije „Jugent”, svojevremeno ministra bez portfelja SRS u vladi Mirka Marjanovića. Vasiljević se tereti za krivična dela zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, falsifikovanja službene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isprave i poreske utaje. Optužen je za čak deset nezakonitih radnji, a istraga protiv njega povedena je još 2001. godine, kada je jedno vreme proveo u pritvoru.

Prema navodima optužnice, Vasiljević je 1997. godine, u toku svojinske transformacije, na štetu preduzeća i drugih akcionara, sebi privabio imovinsku korist od oko tri miliona dinara, tako što je naredio svojim neposrednim saradnicima i deviznom blagajniku Oliveri Stošić da deo sredstava dobijenih prodajom robe i naplatom usluga knjiže kao njegove uplate kapitala. Na taj način je proknjiženo 16 uplata u vrednosti 887.840 nemačkih maraka, 96.530 austrijskih šilinga, 11.470 švajcarskih franaka i 17.155 američkih dolara.

Na teret mu se stavlja i da je 1998. i 2001. godine svesno umanjivao vrednost jednih, a uvećavao vrednost nepokretnosti i osnovnih sredstava drugih preduzeća u okviru „Jugenta" (razmenom hala, mašina, putničkih vozila, kamiona i autobusa, pa je za preko 5.000.000 dinara povećao kapital firme „Jugen-ttt-trial" u kojoj je većinski vlasnik.

Odgovaraće, takođe, što je u toku 2000. godine prodao poslovni prostor Nebojši Veselinoviću u ulici Gospodara Jevrema broj 27 za 200.000 maraka i dva aparata za sladoled (16.000 maraka), a kada je kupac na blagajni uplatio 200.000 maraka, optuženi je 100.000 maraka uzeo za sopstvene potrebe. Tereti se da je prisvojio i celokupan iznos od 60.000 maraka za koliko je 2001. godine prodato Mirku Dragoviću 67 kvadrata poslovnog prostora „Jugenta" u Baru.

Vasiljević je navodno 1998. godine naredio šefu računovodstva da uplatu svog preduzeća „Jugen-ttt-trial" za betonsko gvožđe i drugu robu u vrednosti od oko sedam miliona dinara proknjiže kao ulaganje u matičnu firmu, čime je postalo vlasnik 7010 akcija „Jugenta" bez ikakvog fizičkog ulaganja. U maju 2001. godine, kao odgovorno lice, podigao je kredit od Jugobanke u iznosu od tri miliona dinara, pa je ova sredstva uplatio firmama „Nik-Luks-Komerc" u Paraćinu i „Oriol" u Smederevu, iako nisu imali nikakav poslovni odnos. Ovo je pokriveno fiktivnim trebovanjima materijala i otpremnicama, po kojima je tobože preuzeta roba iskorišćena za radove na plivačkom bazenu.

Poresku utaju, navedeno je u optužnici, Vasiljević je izvršio tako što je stručnim službama naredio da ostvarena sredstva iz proizvodnog asortimana „Jugenta" i usluga u restoranima „Pivara" i „Krsmanovača" ne evidentiraju kao prihode, već da ih koriste za isplatu zarada, registraciju vozila, kupovinu repromaterijala bez potvrda o nabavci... Na taj način je „Jugentu" pribavio korist, a oštetio državu za 7.856.413 dinara.

Među zloupotrebama službenog položaja bivšeg ministra Čedomira Vasiljevića, kao produženo krivično delo u kojem je oštećeno više lica, nalazi se i spisak od više desetina radnika koji su izostavljeni iz deoničke knjige i spiska akcionara. Iako je počeo još 2001. godine, postupak protiv Vasiljevića u istrazi je bio pune dve godine, a od tog vremena do sada pojedina krivična dela koja su mu stavljana na teret su zastarila.

M. Mijušković

[objavljeno: 16/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.