Izvor: Politika, 11.Apr.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari u Srbiji od 1. septembra

Javni beležnici treba da budu najobrazovaniji pravnici, koji će imati veliku odgovornost, ali i obezbediti pravnu sigurnost, rekao je ministar Selaković juče u Banjaluci

Nakon dva odlaganja, Zakon o javnom beležništvu počeće da se primenjuje u Srbiji od 1. septembra ove godine, rekao je juče ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković na otvaranju godišnje plenarne sednice Komisije za evropska pitanja Međunarodne unije notara, koja se održava od 11. do 12. aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Banjaluci.

Selaković je podsetio da je do sada 159 kandidata položilo javnobeležnički ispit i da su time ispunjeni zakonski uslovi za formiranje javnobeležničke komore, čiji se početak rada očekuje sredinom 2014. godine.

– Javni beležnici su najobrazovaniji i najsposobniji pravnici u jednoj zemlji, a jedan od osnovnih razloga je to što njihovo znanje mora da bude proporcionalno i stepenu njihove odgovornosti – istakao je Selaković.

Od početka promovisanja ove nove profesije partneri ministarstva su nemačka organizacija GIZ, odnedavno i francuska Fondacija za kontinentalno pravo, rekao je Selaković i dodao da se od aprila ove godine projektu pripreme i obuke budućih javnih beležnika u Srbiji priključila i Mađarska notarska komora. Selaković je izrazio veliku zahvalnost i kolegama i prijateljima iz Notarske komore Republike Srpske, Federacije BIH, Makedonije, Crne Gore, koji su znatno doprineli dosadašnjim ostvarenim rezultatima i budućem uspehu javnobeležničke profesije u Srbiji.

Govoreći o stvaranju uslova za primenu zakona, Selaković je rekao da je pre formiranje komore javnih beležnika u Srbiji neophodno izvršiti izmene Pravilnika o privremenom broju javnobeležničkih mesta i službenim sedištima javnih beležnika, jer je stupila na snagu nova mreža sudova i tužilaštava, sa kojom se mora uskladiti i navedeni broj. On je dodao da je potrebno usvojiti i zakon o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, ali i set zakona koji su od značaja za funkcionisanje javnobeležničke službe – zakon o overi prepisa, potpisa i rukopisa, hipoteci, nasleđivanju, privrednim društvima...

– Javni beležnici imaju izuzetno značajno mesto i u Nacionalnojstrategiji za reformu pravosuđa od 2013. do 2018. godine, kao i u Akcionom planu koji predviđa čitav niz aktivnosti i mera koje će javnim beležnicima omogućiti znatno bolji rad –istakao je Selaković.

On je dodao da će ova profesija imati važnu ulogu i u funkcionisanju pravosudnog sistema u Srbiji, a da će se javnim beležnicima postepeno prenositi ovlašćenja kako budu usavršavali svoje funkcionisanje u novoj struci.

Govoreći o značaju uloge javnih beležnika, Selaković je naglasio da je osim jačanja pravne sigurnosti njihova uloga velika i u delu podizanja opšte pravne kulture kod građana, ali i stvaranju dobrog investicionog ambijenta za privlačenje stranog kapitala u Srbiju.

A. P.

objavljeno: 12.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.