Poslednji uvodimo javne beležnike

Izvor: B92, 11.Apr.2014, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poslednji uvodimo javne beležnike"

Banjaluka -- Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković najavio da će Srbija postepeno uvoditi javnobeležničke nadležnesti.

"Javnobeležničke nadležnosti treba uvoditi postepeno korak po korak. Najpre će u isključivu nadležnost notara u Srbiji biti stavljeni ugovori o pravnom prometu nekretnina što će svakako smanjiti obim administrativnih poslova u okviru sudskog sistema", rekao je Selaković novinarima pred početak godišnje Plenarne sednice Komisije za evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanja Međunarodne unije notara u Banjaluci.

Što se tiče samog sudskog postupka, u planu je, kako je naveo, da u jednom trenutku vanparnični postupak u potpunosti pređe na javne beležnike odnosno notare.

"Svakako da će to dati neke rezultate", naglasio je Selaković navodeći kao primer Hrvatsku u kojoj su notari udvostručili ažurnost u odnosu na ranije postupanje sudova u toj oblasti.

Selaković je ukazao da je Srbija je kao i sve drzave sa bivšeg jugoslovenskog prostora imala dugačak pravni vakum od ukidanja javno beležnicke službe posle Drugog svetskog rata, te da joj je dragoceno svako iskustvo zapadno evropskih država u kojima notarski sistem postoji već više vekova, kao i iskustvo zemalja regiona gde je obnavljanje tog sistema započelo pre desetak godina.

Srbija je poslednja država u ovom delu Evrope koja uvodi notarsku službu, koja po rečima ministra donosi dosta toga dobrog.

Mi ćemo izbeći sve one manjkavosti koje su bile zabeležene u zemljama regiona koje su pre desetak godina uvele notarski poziv”, naglasio je Selaković.

Nakon dva odlaganja, Zakon o javnom beležništvu treba da pocne da se promenjuje u Srbiji od 1. septembra, napomenuo je ministar i dodao da je u toku pripema svih neophodnih podzakonskih akata.

On je istakao da uvođeje novih pravosudnih profesija kao što su javnobeležništvo,privatni izvršitelj , posrednici u rešavanju sporova – medijatori ima za cilj uvođeje efikasnosti u pravosuđe Srbije, jer će rastereti sudove od poslova koji nisu suđenje.

Obraćajući se učesnicima na godišnjoj Plenarnoj sednici Komisije za evropska pitanja Međunarodne unije notara, Selaković se posebno osvrnuo na istorijski razvoj notarske službe od rimskog perioda, preko srednjovekovnog do danas.

Potom istakao da je Nacionalna strategija za reformu pravosuđa, koju je usvojila Narodna skupština 1. jula 2013. Godine predvidelala uspostavljanje efikasnog i održivog javnobeležničkog sistema u Srbiji.

“U pogledu unapređenja efikasnosti pravosuđa i efekata Zakona o javnom beležništvu priroda posla javnih beležnika je da svojim kvalitetom treba da utiče na jačanje pravne sigurnosti”, naglasio je on.

Akcioni plan za sprovođenje Strategije je predvideo mere i aktivnosti, institucije koje će ga sprovoditi, rokove kao i izvore finansiranja.

Osim u delu jačanja pravne sigurnosti, uloga notara u Srbiji biće i u delu podizanja opšte pravne kulture kod građana, smatra ministar.

Stojimo na stanovištu da pravni saveti koji će se davati klijentima u postupku pred javnim beležnikom, a i van njega, predstavljaju veoma dobar način za ostvarenje tog cilja”, naveo je on.

Selaković je istakao da su sve izmene normativnog usmerene na to da javni beležnici svojim radom i delovanjem mogu da doprinesu sigurnosti pravnog prometa u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Notari od 1. septembra preuzimaju ugovore o nekretninama

Izvor: Blic, 11.Apr.2014

Banjaluka - Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković najavio je danas u Banjaluci da će Srbija postepeno uvoditi javnobeležničke nadležnesti, a da će od 1. Septembra u isključivoj nadležnosti javnih beležnika (notara) biti ugovori o prometu nekretnina. “..- Javnobeležničke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.