Nastavak suđenja Iliji Jurišiću 28. novembra

Izvor: Blic, 26.Nov.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Iliji Jurišiću 28. novembra

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli, 1992. godine, nastavlja se u ponedeljak, 28. novembra pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Suđenje u slučaju poznatom kao "Tuzlanska kolona” počelo je u julu ove godine, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je osuđen na 12 godina zatvora i naložio ponovno suđenje pred novim sudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većem.

Ilija Jurišić koji je optužen za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe izjavio je na početku ponovljenog postupka da nije kriv za stradanje vojnika JNA u Tuzli 1992. i da je u sud došao kako bi "skinuo ljagu sa svog imena i prezimena”.

Odlukom Apelacionog suda, u oktobru 2010. Jurišić je pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, od hapšenja na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla” 11. maja 2007, nakon čega se vratio u Tuzlu.

Jurišiću je 28. septembra 2009. godine prvostepenu presudu izreklo veće kojim je predsedavala sudija Vinka Beraha-Nikićević, a ponovljeno suđenje odvija se pred većem kojim predsedava sudija Dragan Mirković.

Prema optužnici, Jurišić je kao visoki starešina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada.

U napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, najmanje 50 je ranjeno, a uništena su vidno obeležena sanitetska vozila.

Povezane vesti: Ponovljeno sudjenje Iliji Jurišiću počinje sutra Ukinuta presuda napadačima na novinara Teofila Pančića Apelacioni sud saslušao svedoke Jurišićeve odbrane

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudjenje Iliji Jurišiću 28. novembra

Izvor: NaDlanu.com, 26.Nov.2011

BEOGRAD, 26. novembra 2011. (Beta) - Ponovljeno sudjenje Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli, 1992. godine, nastavlja se u ponedeljak, 28. novembra pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu... BEOGRAD, 26. novembra 2011....

Nastavak na NaDlanu.com...

U ponedeljak nastavak suđenja Jurišiću

Izvor: Blic, 26.Nov.2011

Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli 1992. godine, biće nastavljeno u ponedeljak, 28. novembra, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu...Suđenje pred novim sudskim većem počelo je u julu ove godine,...

Nastavak na Blic...

Ponovno suđenje Jurišiću

Izvor: B92, 27.Nov.2011, 12:45

Beograd -- Ponovljeno suđenje ratnom starešini policije BiH Iliji Jurišiću po optužbi za ratni zločin i napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine, biće nastavljeno sutra...Jurišiću se sudi pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu...Jurišić treba da dođe na suđenje iz Tuzle...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.