Miladin Kovačević se nagodio sa tužilaštvom – 27 meseci zatvora

Izvor: Politika, 14.Sep.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miladin Kovačević se nagodio sa tužilaštvom – 27 meseci zatvora

Optuženi Miladin Kovačević nagodio se juče sa tužilaštvom da prizna krivicu za nanošenje teških povreda opasnih po život Amerikancu Brajanu Stajnhaueru u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora za krivično delo za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

Ročište o sporazumu o priznanju krivice zakazano je pred Prvim osnovnim sudom za 27. septembar, kada će biti poznato i da li je tužilaštvo odustalo od gonjenja Kovačevića za krivična dela falsifikovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isprava i podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja i da li sudsko veće prihvata ovaj preliminarni dogovor dve strane.

Pored Kovačevića, optuženi su i bivši vicekonzul u Njujorku Igor Milošević i bivši konzul Slobodan Nenadović, a sudija Ivana Ramić razdvojila je postupak u odnosu na Kovačevića. Milošević i Nenadović terete se da su 8. juna 2008. godine u konzulatu Srbije u Njujorku prekoračili službena ovlašćenja i omogućili Kovačeviću da ode iz SAD, čime su mu pomogli izbegavanje krivičnog postupka u SAD, gde je optužen za nanošenje teških povreda. Suđenje Miloševiću i Nenadoviću, optuženim za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora, počeće sutra.

Kovačevićev advokat Borivoje Borović rekao je da je Kovačević pristao na nagodbu sa zamenikom osnovnog tužioca u Beogradu Sašom Boškovićem jer ne želi da postupak opterećuje narod i državu, političku i pravosudnu vlast u Srbiji. Borović je dodao da ni od njega ni od Kovačevića nisu potekle informacije o nagodbi koje su juče objavili američki „Njujork tajms” i agencija AP, i da je američke medije najverovatnije obavestio punomoćnik oštećenog Stajnhauera koji je bio u kontaktu sa tužilaštvom iz Srbije.

Advokat je odbio da iznese detalje sporazuma pre zakazanog ročišta, ali je u međuvremenu portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić rekao da sporazum o priznanju podrazumeva da Kovačević bude kažnjen sa dve godine i tri meseca zatvora. To je prvi put da je obavljena nagodba za takav delikt. Sam čin nagodbe postoji u našem pravu ali nije korišćen. Budući da su Kovačevićevi saučesnici u izvršenju dela, u Americi već dobili po dve godine zatvora, ova kazna je prema stavu našeg tužilaštva, realna i odmerena. Naravno, ostaje da se sudsko veće saglasi sa dogovorom tužilaštva i tuženog i da to potvrdi svojom presudom.

R. H.

--------------------------------------------------------

Porodica Stajnhauer: kazna nije srazmerna zločinu

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, 14. septembra – Miladin Kovačević, kome se sudi za prebijanje jednog kolege, američkog studenta 2008, nagodio se sa sudskim vlastima u Beogradu da u zamenu za priznanje krivice dobije kaznu od dve godine i tri meseca zatvora, umesto zaprećenih maksimalnih osam, iznose danas američki mediji, pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog funkcionera.

Deo nagodbe u ovom slučaju, koji je zaoštrio američko–srpske odnose, je i taj da Kovačević, koji je u SAD studirao sa sportskom stipendijom (košarkaš), pristane da svedoči protiv dvojice diplomata koji su mu, prema optužnici, kao zaposleni u konzulatu Srbije u Njujorku, omogućili da napusti Ameriku, iako to nije smeo, pošto je za njega bila položena kaucija od 100.000 dolara.

Navodi se i da je Srbija odbila da ga izruči američkim vlastima i iznosi da je porodica prebijenog studenta Brajana Stajnhauera nezadovoljna ovakvim ishodom, jer „kazna nije srazmerna zločinu”

M. M.

 

objavljeno: 15.09.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kovačević se nagodio sa tužilaštvom za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora!

Izvor: Press, 14.Sep.2010

Miladin Kovačević nagodio se juče sa tužilaštvom u Beogradu da prizna krivicu za povrede nanete Amerikancu Brajanu Stajnhaueru u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora! Ročište o nagodbi koja je prva u istoriji srpskog pravosuđa, zakazano...

Nastavak na Press...

MILADIN KOVAČEVIĆ SE NAGODIO, IDE U ZATVOR

Izvor: Kurir, 15.Sep.2010, 08:17

BEOGRAD - Miladin ide u zatvor! Miladin Kovačević (23) nagodio se juče s Prvim osnovnim tužilaštvom da u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora prizna da je u tuči u maju 2008. godine u studentskom domu u Bostonu teško povredio Amerikanca Brajana Štajnhauera...BEOGRAD - Miladin ide...

Nastavak na Kurir...

M. Ćirković priznao krivicu

Izvor: S media, 15.Sep.2010

Optuženi Milivoje Ćirković sklapanjem sporazuma sa Tužilaštvom BiH je priznao krivicu za krivično delo zločin protiv čovečnosti, počinjeno na području Srebrenice jula 1995. godine, saopštilo je to tužilaštvo...Sklapanjem sporazuma, Ćirković se odriče prava na sudjenje, kao i prava na...

Nastavak na S media...

SAD: Kazna Kovačeviću blaga

Izvor: B92, 15.Sep.2010

Beograd -- SAD razočarane "relativno blagom kaznom" Miladinu Kovačeviću, ali su zadovoljne što je sudski postupak sproveden, kaže portparol Stejt departmenta Filip Krouli..."Razočarani smo onim što smatramo da je relativno blaga kazna za nivo povrede nanete američkom građaninu", rekao je Krouli...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.