Mandić: Vlada RS bila zabrinuta zbog zločina

Izvor: S media, 13.Jul.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandić: Vlada RS bila zabrinuta zbog zločina



U nastavku sudjenja Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, bivši ministar pravde Republike Srpske (RS) Momčilo Mandić izjavio je danas da je Vlada RS s proleća 1992. bila zabrinuta zbog zločina, ali da nije imala kontrolu na terenu.


Karadžić, optužen za genocid i etničko čišćenje nesrba, pitao je tokom unakrsnog ispitivanja Mandića da li je "Vlada RS bila očajna ili očarana što se dogadjaju zločini i haos".

Mandić je odgovorio da je "Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bila jako zabrinuta zbog svega što se dogadjalo na terenu", ali da nije imala kontrolu, izmedju ostalog, i zato što su komunikacije bile prekinute.

"Dakle, Vlada ne može ni da sagleda, a kamoli da upravlja procesima", sugerisao je optuženi. "Da", prihvatio je svedok.

Na Karadžićevu sugestiju, Mandić je potvrdio i da je u maju 1992. Vlada RS raspustila krizne štabove po opštinama "zato što nisu znali da vladaju, a Vlada nije mogla da ih kontroliše".

Kao cilj koji je vrh bosanskih Srba proklamovao u to vreme, Karadžić je naveo "da se razdvojimo od većinskog dela BiH, ako BiH izadje iz Jugoslavije... da bismo izbegli da budemo u manjini".

Mandić je ocenio da je to bilo "u skladu sa Kutiljerovim mirovnim planom" koji je predvidjao formiranje "tri kantona" što su prvo prihvatile sve strane, ali je lider BIH Alija Izetbegović povukao svoj potpis sa sporazuma.

Karadžić nastavlja da unakrsno ispituje Mandića.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; artiljerijske napade na Sarajevo; progon nesrba širom BiH i uzimanje medjunarodnih talaca 1992-95.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Karadžić i Hrvatska da uspostave komunikaciju

Sudjenje Ganiću u Srbiji ne bi bilo fer?

Slobodan Ružić o zastupanju Roberta Matanića

Karadžić: Optužnica visi o tankom koncu

Svedok Dragan Hadži Antić

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mandić: Vlada RS bila zabrinuta zbog zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2010

HAG -..U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, bivši ministar pravde Republike Srpske (RS) Momčilo Mandić izjavio je danas da je Vlada RS s proleća 1992. bila zabrinuta zbog zločina, ali da nije imala kontrolu na terenu...Karadžić, optužen za genocid i etničko čišćenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

MANDIĆ: VLADA RS NIJE IMALA KONTROLU NA TERENU

Izvor: Kurir, 13.Jul.2010

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, bivši ministar pravde Republike Srpske (RS) Momčilo Mandić izjavio je danas da je Vlada RS s proleća 1992. bila zabrinuta zbog zločina, ali da nije imala kontrolu na terenu...Karadžić, optužen za genocid i etničko čišćenje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.