Kapetan Dragan ostaje u Australiji, Hrvatska razočarana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan ostaje u Australiji, Hrvatska razočarana

SIDNEJ - Sud u Australiji usvojio je danas žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, na odluku o izručenju Hrvatskoj, gde se tereti za ratne zločine.

Sudsko veće australijskog Federalnog suda prihvatilo žalbu Vasiljkovića, uz obrazloženje da ne postoji "realna šansa" da će on imati pravedno suđenje ukoliko bude izručen Hrvatskoj.

Pravni zastupnik: Pravda je pobedila

Pravni zastupnik Kapetana Dragana advokat Ilija Glišić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je danas da je pravda pobedila, i to ne samo za Dragana Vasiljkovića, već za svakog australijskog državljanina koji bi se našao u istoj situaciji.

Glišić je nakon što je australijski savezni sud odlučio da Vasiljković (54) ne može da bude izručen Hrvatskoj, kako prenosi australijski list "Brizbejn Tajms", kazao da Kapetan Dragan "nije verovao u pozitivan ishod svoje žalbe upućene sudu", pošto je postao "razočaran procesom koji se u Australiji vodi protiv njega".

"Sada smo oduševljeni odlukom suda", dodao je advokat.

Sudija Federalnog suda u Australiji u februaru je odbacio žalbu Vasiljkovića, na odluku nižeg suda o izručenju i time podržao zahtev hrvatskih vlasti o izručenju.

Sudije su naložile da Vasiljković bude pušten iz pritvora, ali je odluka odložena do petka kako bi se advokatima koji zastupaju Hrvatsku dalo vremena da odluče da li će uložiti žalbu na odluku suda.

Vasiljković (54), koji je državljanin Australije, u pritvoru je od hapšenja 2006. koje je sprovedeno na zahtev hrvatskih vlasti.

Za dela koja se Vasiljkoviću stavljaju na teret u Hrvatskoj je zaprećena maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Vasiljković je priznao da je bio komandant srpskih snaga, ali je negirao navode da je podređenima naredio da ubijaju i pucaju na civile tokom rata u Hrvatskoj 1991-1993. godine.

Hrvatska očekuje da Australija ipak izruči Kapetana Dragana

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović izjavio je danas da očekuje da će bivši komandant srpskih dobrovoljačkih jedinica Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ipak biti izručen Hrvatskoj ili da će, u suprotnom, za ratni zločin morati da odgovara pred australijskim sudovima.

Iako kao stranka ne može učestvovati u postupku izručenja, Hrvatska će australijskom tužilaštvu dati dovoljno podataka da pred sudom dokaže da Vasiljkovića u Hrvatskoj čeka pravedan sudski postupak, izjavio je Šimonović, reagujući na odluku australijskog Saveznog suda da uvaži Vasiljkovićevu žalbu i ne izruči ga Hrvatskoj.

Šimonović je rekao da je formirana radna grupa koja će australijskom tužilaštvu dati dokaze da postoji opasnost od bekstva, ako Vasiljković u petak izađe iz ekstradicionog pritvora.

Nakon toga radiće na žalbi australijskom vrhovnom sudu, koji u roku od 15 dana treba da donese konačnu odluku o Vasiljkovićevom izručenju Hrvatskoj.

Šimonović očekuje da ta odluka bude pozitivna, a da, čak i ako ne bude, to ne znači slobodu za Vasiljkovića jer ratni zločin ne zastareva. Govoreći o odluci sudskog veća, Šimonović smatra da je takav stav australijski sud zauzeo na osnovu jednog izveštaja OEBS-a iz 2006, dok u kasnijim izvještajima ta, ali i mnoge druge institucije, kako je rekao, Hrvatsku navode kao zemlju koja je ostvarila veliki napredak u suđenjima za ratne zločine.

On je podsetio da je hrvatsko tužilaštvo u 89 slučajeva tražilo obnovu presuda donesenih u odsustvu okrivljenih, jer je zaključilo da su nisu donesene u skladu sa sadašnjim pravnim standardima.

Ključnim argumentom da je Hrvatska spremna na pravedne postupke u svim slučajevima, Šimonović smatra odluku Haškog suda o prepuštanju suđenja za ratni zločin generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u Medačkom džepu 1993. godine, kao i nedavno izručenje Milana Španovića iz Velike Britanije kome će se sada ponovno suditi.

Za razliku od Šimonovića koji je optimista, bivša ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt razočarana je odlukom australijskog suda, pogotovo što je od Vasiljkovića svojevremeno zbog zalaganja za njegovo izručenje dobila i nekoliko pretnji smrću.

Ona pre svega smatra da neko od njenih naslednika u ministarstvu pravde nije obavio svoj posao, negirajući da veruje u teorije o snazi srpskog lobija u Australiji.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je optužnica falična, da u njoj postoje tačke bez argumentacije kao što se po priznanju ministra Šimonovića pojavilo u slučaju Španovića koga je Velika Britanija izručila Hrvatskoj pod optužbom za ratne zločine, Ožboltova je kazala da je i to moguće, ali da hrvatsko sudstvo mora znati koje dokumente šalje.

Španović je izručen bez obzira na lošu optužnicu, istakla je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kapetan Dragan neće biti izručen Hrvatskoj

Izvor: Mondo, 02.Sep.2009

Australijski sud usvojio žalbu Dragana Vasiljkovića, alijas Kapetana Dragana i procenio da on u Hrvatskoj ne bi imao fer suđenje.

Nastavak na Mondo...

Usvojena žalba kapetana Dragana

Izvor: Blic, 02.Sep.2009

Sud u Australiji usvojio je danas žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, na odluku o izručenju Hrvatskoj, gde se tereti za ratne zločine...Sudsko veće australijskog Federalnog suda prihvatilo žalbu Vasiljkovića, uz obrazloženje da ne postoji "realna šansa" da će on imati pravedno...

Nastavak na Blic...

Usvojena žalba Kapetana Dragana

Izvor: RTS, 02.Sep.2009

Sud u Australiji usvojio žalbu Kapetana Dragana Vasiljkovića na odluku o izručenju Hrvatskoj gde je optužen za ratne zločine. Vasiljković koji je državljanin Australije, u pritvoru je od 2006-te godine, na zahtev hrvatskih vlasti koje ga terete za ratne zločine počinjene u Kninu 1991. godine...

Nastavak na RTS...

Kapetana Dragana ne izručuju Hrvatskoj, puštaju ga iz zatvora!

Izvor: Press, 02.Sep.2009

Sud u Australiji usvojio je žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, na odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine. . Žalba Vasiljkovića je prihvaćena jer je sud ocenio da „ne postoji realna šansa" da će Vasiljković imati pravedno suđenje ukoliko...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.