Izvor: Studio B, 11.Jan.2011, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izručenje Obradovića Srbiji 21. januara

Nemačke vlasti najavile su da je izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne jedinice "Šakali" Zorana Obradovića Srbiji predviđeno za 21. januar ove godine.

Za ovaj slučaj nadležni Viši zemaljski sud Šlezvig-Holštajna saopštio je da će "čim nemačka savezna vlada donese potrebnu političku odluku i odobri izručenje O. i zbog ratnih zločina koji mu se pripisuju, u sudu u Beogradu moći protiv njega da bude poveden proces ne samo zbog učešća u oružanoj pljački, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << već i zbog ratnih zločina".

Obradović je u zatvoru u Nojminsteru od aprila 2010. godine. Srpske vlasti su za njim raspisale dve poternice: najpre zbog učešća u oružanoj pljački, a potom drugu, zbog učešća u ratnom zločinu nad albanskim stanovništvom u selu Ćuška blizu Peći na Kosovu 1999. godine.

Kako je dopisnici Bete ranije protumačeno u Zemaljskom sudu Šlezvig-Holštajna, odluka o izručenju po prvoj poternici doneta je još u avgustu 2010. godine. Obradovićev advokat se na tu odluku žalio Saveznom ustavnom sudu koji je početkom januara žalbu odbacio.

Izručenje na osnovu poternice zbog učešća u oružanoj pljački značilo bi i da Obradoviću u Beogradu može da se sudi samo zbog toga, protumačeno je u sudu Beti.

Narednih dana se, međutim, očekuje i odluka o izručenju po drugoj poternici, za ratne zločine u Ćuški.

"Predviđeno je da će O. biti predat srpskom državnom tužilaštvu 21. januara", piše u saopštenju Zemaljskog suda Šlezvig-Holštajna. Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 20. decembra 2010. počelo suđenje devetorici pripadnika "Šakala" za zločin u Ćuški, a protiv 17 osumnjičenih za isti zločin koji su u bekstvu je raspisana poternica.

Optužnica pripadnike "Šakala" tereti da su 14. maja 1999. godine ubili 44 albanska civila, uništili i zapalili više od 40 kuća i oko 400 albanskih civila proterali, pljačkajući njihov novac, nakit i druge dragocenosti.

U Nemačkoj je do sada Obradović poricao oba dela zbog kojih su za njim raspisane poternice - učešće u pljački i u zločinu u selu Ćuška, tvrdeći da je za "Šakale" prvi put čuo iz druge poternice.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izručenje Obradovića Srbiji 21. januara

Izvor: S media, 11.Jan.2011

Nemačke vlasti najavile su da je izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne jedinice "Šakali" Zorana Obradovića Srbiji predvidjeno za 21. januar ove godine...Za ovaj slučaj nadležni Viši zemaljski sud Šlezvig-Holštajna saopštio je da će "čim nemačka savezna vlada donese potrebnu političku...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.