Identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima

Izvor: S media, 10.Jun.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima

Od početka godine u Srbiji su identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima. Skoro polovina identifikovanih žrtava trgovine ljudima su maloletne osobe.

Od početka godine u Srbiji su identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih je skoro polovina maloletna, a podignuto je i deset krivičnih prijava, rekao je danas koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Mitar Djurašković.

Skoro polovina identifikovanih žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << trgovine ljudima su maloletne osobe, a u poslednje vreme žrtve su i muškarci, posebno u radu i na eksploataciji, rekao je Djurašković RTS-u.

Prošle godine, kako je rečeno, 89 državljana Srbije bili su žrtve trgovine ljudima, a tada je podignuto 47 krivičnih prijava.

Pretprošle godine, Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima identifikovala je 127 žrtava, a podignuta je 51 krivična prijava, precizirao je Djurašković.

On je ukazao na pojavu aktivnu poslednjih 30 godina - prosjačenja dece, koja je uglavnom generisana siromaštvom, nebrigom roditelja i drugim okolnostima koje su povezane sa zakonskim uslovima za prebivalište, boravište i dokumenta.

On je naveo da je poslednjih godina najveći broj slučajeva seksualne eksploatacije u ugostiteljskim objektima u kojima su devojke uglavnom prinuđene na prostituciju, a da postoje i slučajevi radne eksploatacije, prinudnih brakova, prinude dece na vršenje krivičnih dela i na prosjačenje.

U odnosu na raniji period, kada su u Srbiji identifikovani strani državljani žrtve trgovine ljudima, uglavnom državljanke Rumunije, Moldavije i Ukrajine, od 2003. i 2004. godine je drugi trend, jer je sve više žrtava domaćih državljana, a cela faza trgovine ljudima se odvija u Srbiji, rekao je Djurašković.

MUP je zbog ukidanja viza promovisao kampanju bezbednog putovanja i na sajtu MUP-a, prvenstveno mladi koji nisu imali prilike ranije da putuju, mogu pročitati savete koji se odnose na bezbedno putovanje i navedeni su rizici od trgovine ljudima, rekao je Djurašković.

Dačić: Sprečiti trgovinu ljudima

Uhapšena zbog teranja na prostituciju

U trgovini ljudima deca najtraženija

On je ukazao na prevare "da su praktično sebe građevinski radnici doveli u stanje ropstva i zavisnosti od onih koji su im organizovali poslove".

Djurašković je, vezano za poslove u inostranstvu, preporučio da se preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja pogledaju sve agencije na veb sajtu koje imaju saglasnost za obavljanje delatnosti i posredovanje pri zapošljavanju u inostranstvu.

Za osnovni oblik trgovine ljudima predviđena je kazna - minimum tri godine zatvora. Ako je žrtva mlađa od 18 godina, minimalna kazna je pet godina zatvora.

Ukoliko je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi minimalna kazna je 10 godina, rekao je Djurašković i izrazio uverenje da će biti pronađen prostor za sklonište za decu koja su žrtve trgovine ljudima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IDENTIFIKOVANE 32 ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011

BEOGRAD - Od početka godine u Srbiji su identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih je skoro polovina maloletna, a podignuto je i deset krivičnih prijava, rekao je danas koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Mitar Đurašković...Skoro polovina...

Nastavak na Kurir...

Identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2011, 07:32

BEOGRAD - Od početka godine u Srbiji su identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih je skoro polovina maloletna, a podignuto je i deset krivičnih prijava, rekao je danas koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Mitar Đurašković...Skoro polovina...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.