HEROINE SRBIJE: Sramotno je koliko su žene marginalizovane

Izvor: Kurir, 14.Okt.2015, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEROINE SRBIJE: Sramotno je koliko su žene marginalizovane

Promocija knjige „Heroine Srbije - vekovnik“ Dragana M. Miloševića, u izdanju Karić fondacije, održana je u svečanoj sali Ruskog doma.

U knjizi je predstavljeno 100 žena koje su bile tvorci kolosalnih dela za našu naciju i državu od srednjeg veka do danas.

- Najveći srpski greh je zaborav. Smatram da smo na ivici nacionalnog opstanka. Pre dve godine sam saznao da je od 420 spomenika podignutih u Beogradu samo 18 posvećeno ženama, i za nas muškarce to je sramotno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ako se uzme u obzir sva raspoloživa literatura, činjenica je da su Srpkinje na margini, a vekovima su bile uz muževe, sinove, branile domove, obrazovale našu naciju - istakao je Milošević.

U knjizi „Heroine Srbije“ autor je istražio 11 vekova i odao počast mnogim ženama, počev od Svete Petke pa do Milunke Savić, Nadežde Petrović, Mire Trailović, Isidore Sekulić, Žanke Stokić, Milene Dravić i Ivane Španović.

(M. C.)

Autor: Foto: Dragan Kadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.