Amnesti: Osnivanje Specialnog suda važan korak ka pravdi

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amnesti": Osnivanje Specialnog suda važan korak ka pravdi

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Amnesti internešenel" pozdravila odluku kosovskog parlamenta o formiranju Specijalnog suda, koji će se baviti zločinima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, kao "važan korak ka pravdi" za porodice Srba otetih na Kosovu.
U saopštenju organizacije "Amnesti internešenel" stoji da će Specijalni sud suditi za zločine i ozbiljna kršenja ljudskih prava koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je počinila OVK, uključujući njene istaknute članove, prenosi Tanjug.
"AI pozdravlja ovaj važan korak ka pravdi za porodice, kako se procenjuje, 400 kosovskih Srba za koje se veruje da ih je otela OVK, da bi potom bili prebačeni u Albaniju, gde se sumnja da su ubijeni", navodi AI.
Ovi zločini izvorno su izneti u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija upućenom 2010. godine Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a optužnice će biti zasnovane na istragama Specijalne istražne grupe koju je je Evropska unija formirala 2011. godine, dodaje se u saopštenju.
"Bila je to prva sveobuhvatna istraga na Kosovu o otmicama nestalih Srba", ističe AI.
Međunarodna organizacija navodi i da se osnivanje suda, koji će suditi samo osumnjičenim za otmice i ubistva Srba na Kosovu i navodnu trgovinu organima, "i dalje doživljava u širokim slojevima društva na Kosovu kao pristrasno" i u tom smislu ponavlja poziv srpskim vlastima da se postaraju da "odgovorni za nestanak kosovskih Albanaca tokom oružanih sukoba 1998-99, takođe, budu privedeni pravdi".
"AI je uporno pozivala domaće kao i međunarodne činioce na Kosovu da se istraže otmice Srba, Roma i pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu neposredno po okončanju konflikta 1998-1999", stoji u saopštenju.
Ova organizacija smatra da su "otmice koje su počinjene nakon juna 1999. godine bile deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada na civilnu populaciju i kao takve treba da budu procesuirane kao zločini protiv čovečnosti".
"AI smatra da bi Specijalni sud mogao da bude najbolja mogućnost za žrtve, koje uključuju rođake nestalih, da dobiju pravdu, istinu i reparaciju. Međunarodna zajednica, međutim, mora da podrži sud kako bi obezbedila da se suđenja odvijaju u skladu sa međunarodnim pravom. To podrzumeva obezbeđivanje da je sud u potpunosti opremljen da okonča svoj mandat", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izlazak Kosova iz nacionalne euforije

Izvor: Deutsche Welle, 05.Avg.2015

Pod velikim pritiskom Priština je otvorila put ka formiranju suda za ratne zločine OVK. Da li je to korak ka izgradnji pravne države i početak pomirenja Beograda i Prištine? I, možda najvažnije, kome će se suditi?..Izglasavanje ustavnih promena, koje su otvorile put za formiranje Specijalnog...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.