Hilari Klinton i njen tim razmatraju njenog broja dva u predsedničkoj trci

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2016, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton i njen tim razmatraju njenog broja dva u predsedničkoj trci

Savetnici i saveznici Hilari Klinton, favoritkinje za predsedničku nominaciju američke Demokratske strane, počeli su razmatranje ko će biti njen partner u predsedničkoj trci - njen broj dva, i pokušavaju da sastave spisak od 15 do 20 potencijalnih kandidata koje će početi da proveravaju krajem proleća, piše list Njujork tajms.

Kada stranka odredi svog kandidata za predsednika SAD, on u trku za predsednika sa partnerom, potencijalnim budućim potpredsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << države.

Hilari Klinton još nije osvojila predsedničku nominaciju svoje stranke, ali ubedljivo vodi ispred stranačkog rivala Bernija Sandersa i već je osvojila 81 odsto delegata potrebnih da dobije predsedničku nominaciju demokrata.

Iako predsednička nominacija stranke još nije gotova stvar, Hilari Klinton je dovoljno uverena u to da će je dobiti, tako da je već opisala kakvog partnera u trci želi i koji su ciljevi u potrazi za tom osobom, prema navodima savetnika u njenoj kampanji i desetina demokrata bliskih kampanji i porodici Klinton.

Oni kažu da nema favorita, ali da je Hilari Klinton zainteresovana za nekoliko potencijalnih kandidata.

Njen tim će u izboru njenog partnera u trci za predsednika imati da reši komplikovana pitanja kao što je da li su SAD spremne da i to bude žena, navodi Njujork tajms.

Među imenima koja se razmatraju su senatori Tim Kejn i Mark Vorner, bivši guverner ključne države Virdžinije, senator Šerod Braun iz Ohaja koji predstavlja liberalnije krilo stranke, bivši guverner Masačusetsa Deval Patrik, istaknuti demokrata Afroamerikanac, i Tomas Perez, ministar za rad u vladi predsednika Baraka Obame, i advokat za građanska prava Amerikanaca hispanskog porekla, piše Njujork tajms.

Hilari Klinton je takođe spremna da razmatra i ženu kao partnerku, rekli su njeni savetnici. Jedna od mogućnosti je senatorka Elizabe Voren iz Masačusetsa koja je veoma popularna među naprednim demokratama, mada nije podržala kampanju Hilari Klinton.

Po navodima ljudi bliskih kampanji, Hilari Klinton pri izboru svog broja dva smatra da je manje važno ideološko i lično slaganje, već je važniije ko može da donese pobedu u predizbornoj kampanji, neko ko može da bude dominantan u debatama kandidata za potpredsednika SAD i da ubedi Amerikance da je Hilari Klinton njihov najbolji izbor za predsednicu.

Ona hoće partnera ko je bez sumnje kvalifikovan za svoje buduće mesto i ko bi predstavljao najjači kontrast rivalima republikancima, koji se nose s pitanjima o tome da li je Donald Tramp uopšte sposoban za predsedničko mesto, ili o rigidnom konzervativizmu senatora Teda Kruza. Ona želi nekoga ko bi bio efikasan napadač bilo kojeg od te dvojice potencijalnih predsedničkih kandidata Republikanske stranke.

Najnepredvidivija tema u ovoj potrazi za budućim partnerom, bar u ovoj ranoj fazi su previranja u trci za nominaciju republikanaca, koji, kako izgleda možda neće imati izabranog kandidata pre stranačke konvencije sredinom jula, navodi Njujork tajms.

Kako navodi list, Hilari Klinton će verovano izabrati svog partnera ubrzo pošto se bude znalo ko će biti njen republikanski rival, te bi njene političke kalkulacije u tom izboru mogle da se menjaju zavisno od toga da li je to Tramp ili Kruz, ili neko treći, i u odnosu na to ko je republikanski broj dva.

Izborom za broja dva u kampanji Hilari Klinton rukovodiće Džejms Hamilton, advokat iz Vašingtona koji je taj posao obavio i za kampanju saašnjeg predsednika Baraka Obame 2008. i za druge demokratske predsedničke kandidate, naveli su savetnici Hilari Klinton. Ceo proces će, kako se očekuje, nadgledati Džon Podesta, šef izborne kampanje Hilari Klinton, a uticaće i Šeril Mils koja je bila šefica njenog kabineta kada je Hilari Klintn bila državna sekretarka.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Nju Jork

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.