Norvežani kupili Zlatnu trubu

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norvežani kupili "Zlatnu trubu"

Stečajni upravnik preduzeća "Evroturs” iz Guče, Milić Nešković, prodao je hotel "Zlatna truba” u ovoj varošici za 35 miliona dinara.

To je bila i početna cena na javnom nadmetanju održanom u samom hotelu, a jedini ponuđač i kupac je preduzeće "Oušn rental” čiji je punomoćnik advokatska kancelarija "Vuković i partneri” iz Beograda.

Kupoprodajni iznos je praktično isplaćen pošto je obavezni depozit za učešće u javnom nadmetanju iznosio 34,65 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona dinara.

"Investitor je norveška kompanija koja je za ovu prodaju saznala neposredno pre isteka roka za otkup prodajne dokumentacije i polaganje depozita, i naložila nam da obavimo celokupan posao. Investitor nas je obavestio da će već u toku sledećeg meseca preuzeti hotel, kao i da će najpre uslediti sređivanje kompletnog prizemlja, odnosno restorana i drugih javnih površina hotela i recepcije, a naknadno i sređivanje soba i apartmana", kaže za "Politiku” Dejan Vuković, advokat iz Beograda.

Vlasnik planira i otvaranje nekih novih sadržaja: u početku teretane, malog konferencijskog prostora i dečje igraonice, a vremenom spa i velnes centra, što je ipak ostavljeno za dalje faze rekonstrukcije i ulaganja. Procena je da će za rad u hotelu na početku da bude potrebno 15 radnika, a razvojem posla i uvođenjem navedenih sadržaja i znatno više.

Ovo je bila sedma prodaja hotela koji je pre tri godine bankrotirao, pošto u šest dosadašnjih niko nije položio kauciju, iako je početna cena u međuvremenu više nego prepolovljena. Na prvoj prodaji, 12. oktobra 2012. godine, iznosila je 86,64 miliona dinara, na drugoj 69, trećoj 55, četvrtoj 45, petoj 40 a na šestoj, 14. marta ove godine, 35 miliona dinara.

Hotel u Guči sagrađen je po projektu Mihaila Mitrovića, sa 2.320 kvadrata ukupnog prostora i 103 ležaja, i otvoren 1981. godine. Krajem prošlog veka stvoreno je mešovito društvo u kojem je UTP "Dragačevo”, kao dotadašnji vlasnik hotela, zadržalo 36 odsto kapitala, dok je veći deo, po tadašnjem Zakonu o privatizaciji, otkupio beogradski privrednik Slobodan Mladenović.

Hotel je 2009. godine dobio i svoj helidrom, ali je zbog stalnog pada broja gostiju zatvoren na Vidovdan, 28. juna 2011. godine, kad je bankrotiralo preduzeće "Evroturs” čiji je najvredniji imetak bio.

U Guči je na tom mestu od 1932. stajala kafana "Orijent” sa pomoćnim zgradama. Vlasnik krčme, meštanin i šaljivdžija Dobrosav Protić, zapovedio je da se na zidovima ispišu sledeće poruke: "Ko pije, umreće – ko ne pije, i pre će” i "Čija li je – čija biti neće”. Ubrzo je bankrotirao pa je Dragačevska poljoprivredna banka 1936. godine kafanu dala u zakup Sredoju Protiću.

"Truba” je verovatno jedino hotelsko zdanje na svetu koje je radilo samo sedam dana godišnje, i to u vreme Dragačevskog sabora trubača. Stečajni upravnik "Evrotursa”, Milić Nešković odlučio je da tokom te sedmice hotel ipak prima goste i stanare, a kao sedmodnevni zakupac redovno se javljao ugostitelj iz Beograda Mile Lučić, vlasnik "Arilja”. Ovogodišnji zakup iznosio je 250.000 dinara.

Prihod od ove prodaje ide u stečajnu masu radi procentualnog namirenja poverilaca, koji od "Evrotursa” potražuju ukupno više od 100 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.