Ptičji grip odnosi žrtve u Libiji

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičji grip odnosi žrtve u Libiji

Tripoli -- Tokom poslednjih nekoliko dana, u Libiji je od ptičjeg gripa umrlo četvoro ljudi, saopštio je ministar zdravlja međunarodno priznate vlade te zemlje.

Ministar Rida al-Avkali, dodao je i da se peta osoba, za koju se sumnja da je zaražena virusom ptičjeg gripa, nalazi u bolnici u gradu Tobruk, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na istoku zemlje.

U prestonici Tripoliju, od ptičjeg gripa umrlo je troje ljudi, dok je četvrta osoba preminula u Tobruku, dodao je Avkali.

Tobruk se nalazi na granici s Egiptom, gde je ove godine, od ptičjeg gripa umrlo osmoro ljudi, preneo je AFP podatke vlasti u Kairu.

Avkali je rekao da će sutra posetiti Tobruk, a zatim otputovati u Egipat, gde će se sastati sa stručnjacima iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji prate različite oblike virusa ptičjeg gripa.

Varijanta H5N1 virusa ptičjeg gripa, odnela je, od 2003. kada se prvi put pojavila, najmanje 400 života, većinom u jugoistočnoj Aziji.

Drugi oblik ovog virusa, H7N9, od 2013. odneo je 170 života.

Prvi slučaj ptičjeg gripa u Libiji zabeležen je na farmi živine u Tobruku u martu, ali se tada nije proširio na ljude.

Zvaničnici, međutim, nisu otkrili oblik virusa, a Avkali je najavio da će u roku od 48 sati, SZO poslati svoju ekipu u Libiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.