Borski skulptor Milorad Antić Pirke otvorio „Noć muzeja“ u Požarevcu

Izvor: MC Bor, 20.Maj.2013, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borski skulptor Milorad Antić Pirke otvorio „Noć muzeja“ u Požarevcu

Bor, Požarevac, 20. maj
Autor: M.C.
Poznati borski skulptor Milorad Antić Pirke imao je čast da 18. maja, u Požarevcu, u Etno kući Tulba, u 18 sati, predstavi svoju samostalnu izložbu 20 skulptura u hrastovom drvetu “Portreti života”. Na promociji čitani su rodoljubivi stihovi  autora skulptura i Brane Filipovića, novinara i pesnika iz Bora. Skulpturu “Gospođa M” umetnik je poklonio gradu domaćinu. Otvaranju ovog vrednog kulturnog događaja prisustvovala je i ekipa Medija centra Bor.
Otvarajući izložbu i manifestaciju “Noć muzeja”, Violeta Tomić, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu, rekla je da je “umetnik-istraživač, Milorad Antić, vezan za svoju zemlju i zavičaj, opčinjen njegom istorijom, inspirisan ljudima iz svoje sredine, stvorio široku tipologiju likova kojima na simboličan način ostavlja zapis o postojanju“.
O stvaralaštvu borskog skulptora inspirativno je, promovišući monografiju „Portreti života“, govorio i gradski arhitekta i zakljubljenik u Antićevo delo, Dragan Feldić. On je posegnuo za neuoubičajenim prikazom na stranici i po u kojem svaka od ogromne pregršti reči počinje slovom P.
Predstavnici požaravačkog Muzeja i potomaka Saveza starih srpskih ratnika, gostima iz Bora pokazali su i jedinstvenu, retrospektivnu izložbu u “Šatoru”, u dvorištu etno-kuće, “Požarevački mir” iz 1718. godine. U Galeriji Muzeja, u centru grada, gosti su razgledali izložbu slika beogrardskog slikara Nikole Žigona. Borani su posetili i kuću Petra Dobrnjca i kuću i grob Slobodana Miloševića. Gosti, sa ostalim posetiocima “Noći muzeja”, najviše su se zadržali razgledajući stalnu postavku eksponata rimskog utvrđena Viminacijum.

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

Borska „Noć muzeja“

Izvor: MC Bor, 20.Maj.2013

Bor, 20. maj. Autor: S.P.. U jubilarnoj, desetoj „Noći muzeja“ , 18. maja, uživalo je stotine hiljada posetilaca u 68 gradova širom Srbije. U Boru je u Muzeju rudarstva i metlurgije otvorena postavka venčanih haljina od  početka do 70. godina XX veka autora Suzane Mijić. Posetioci su razgledali...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.