U Srbiji 58 proizvoda sa zaštićenim poreklom

Izvor: Blic, 24.Apr.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 58 proizvoda sa zaštićenim poreklom

U Srbiji postoji 58 proizvoda sa oznakom geografskog porekla, izjavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Branka Totić.

Na konferenciji o geografskom poreklu hrane i plasmanu takve robe na strana tržišta, ona je rekla da se prvenstveno radi o poljoprivrednim priozvodima, ali da tu ima i tradicionalnih odevnih predmeta i rukotvorina.

Neki od proizvoda koji imaju oznaku geografkog porekla su sremski kulen, petrovska klobasa, užička govedja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pršuta, leskovački domaći ajvar, futoški kupus, staroplaninski kačkavalj, fruškogorski lipov med, kladovski kavijar, leskovačko rostilj meso.

Navodeći da je oznaku geografskog porekla ima i pirotski ćilim, Totićeva je istakla da treba raditi na tome da se tu potvrdu kvaliteta uključi što više proizovoda koji nisu poljoprivredni.

Ona je navela da prizvodi za zaštićenim geografskim poreklom imaju zavidan izvozni potencijal i da u svetu poslednjih godina na tržištu raste udeo proizvoda visokog kvaliteta sa dobrom reputacijom.

Proizvodi za zaštićenim poreklom su, prema rečima Totićeve, očuvanje nacionalnog identiteta, a imaju i izuzetnu važnost za turističku ponudu.

Kako je istakla, oznaka geografskog porekla je kolektivno pravo i taj znak mogu da koriste svi porizvođači sa određenog područja koji su upisani u registar.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo,   Leskovac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji 58 proizvoda sa zaštićenim poreklom

Izvor: Beta, 24.Apr.2012

BEOGRAD, 24. aprila 2012. (Beta) - U Srbiji postoji 58 proiozvoda sa oznakom geografskog porekla, izjavila je u utorak dirketorka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Branka Totić...Na konferenciji o geo..

Nastavak na Beta...

Ajvar, kulen, ćilim i još 55 baš srpskih proizvoda

Izvor: NaDlanu.com, 24.Apr.2012

U Srbiji postoji 58 proizvoda sa oznakom geografskog porekla, izjavila je dirketorka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Branka Totić... BEOGRAD, 24. aprila 2012. (Beta) - Na konferenciji o geografskom poreklu hrane i plasmanu takve robe na strana tržišta, ona je rekla da se prvenstveno radi...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.