ŠTRAJK U FIJATU: Za povratak na posao traže i garancije

Izvor: Večernje novosti, 10.Jul.2017, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTRAJK U FIJATU: Za povratak na posao traže i garancije

Radnici "Fijata" prihvatili apel premijerke, ali još ne rade. Brnabićeva predložila da bar na sat prekinu štrajk ŠTRAJK u kragujevačkoj fabrici "Fijat-Krajsler automobili Srbija" se nastavlja do ispunjenja zahteva radnika postavljenih pre desetak dana kada su počeli prvi jednodnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << štrajkovi upozorenja. U ponedeljak su, naime, radnici obe smene ove fabrike odlučili da podrže odluku rukovodstva svojih sindikata, donesenu u nedelju uveče, iako je u međuvremenu premijerka Ana Brnabić apelovala na njih da prekinu štrajk makar na sat vremena i omoguće joj da organizuje sastanak sa poslovodstvom "Fijata" čija je politika poznata svuda u svetu gde torinski gigant ima fabrike, da "nema pregovora dok štrajk traje". Apel premijerke je podržao i predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović, ali ni to nije pokolebalo radnike. - Mi smo usvojili apel premijerke Brnabić i tu ništa nije sporno, ali mi tražimo pisanu garanciju poslodavca da će prihvatiti naša četiri zahteva iznesena prvih dana štrajka - kaže predsednik štrajkačkog odbora FCA Srbija Zoran Marković. Premijerka Srbije Ana Brnabić u ponedeljak je, da podsetimo, pozvala radnike "Fijata", sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, "Fijat" i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje. Brnabićeva je poručila radnicima da im garantuje da će se u roku od sat vremena od kad donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u Vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva "Fijata". - Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, "Fijat" je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svakog dana gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni munut za gubljenje - istakla je Brnabićeva. Međutim, radnici kažu. - Mi nismo ni započeli štrajk da bismo se izborili za pregovore. Nije to bio cilj štrajka - kaže Jugoslav Ristić, predsednik SSS Kragujevca. - Mi od poslodavca očekujemo da nam da ponudu na naša četiri zahteva počevši od povećanja plata na 50.000 bruto do boljih uslova rada. POŠTOVATI KOLEKTIVNI UGOVOR Brnabićeva je naznačila da je kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi, a da su radnici u štrajku, a to, kako je istakla, znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje. - Nama će sutra biti veoma teško da dovedemo bilo kog novog investitora kada nema sigurnosti da će radnici kolektivni ugovor, koji se ispregovara i potpiše sa sindikatima, poštovati, već da će svaki ugovor moći da se prekine štrajkom zato što se traže bolji uslovi - rekla je Brnabićeva.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk se nastavlja: Radnici "Fijata" ne odustaju

Izvor: Mondo, 11.Jul.2017, 09:21

Proizvodni radnici kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu počeli su jutros 11. dan generalnog štajka na radnim mestima nezadovoljni uslovima rada...Foto: (MONDO - Petar Stojanović) ilustracija..  Oni su štrajkuju pored montažnih traka za proizvodnju modela "Fiat 500L", koje i dalje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.