MMF: Potrebna racionalizacija sistema obrazovanja u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2009, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Potrebna racionalizacija sistema obrazovanja u Srbiji

BEOGRAD/NOVI SAD - Predstavnici MMF-a na današnjem sastanku s delegacijom Ministarstva prosvete izneli su stav o potrebi racionalizacije obrazovnog sistema u Srbiji -mreže škola, optimalnog broja odeljenja i broja zaposlenih u prosveti, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

U saopštenju posle sastanka članova MMF-a s ministrom prosvete Žarkom Obradovićem i saradnicima ističe se da su mere koje Ministarstvo planira da realizuje u određenoj meri u skladu sa preporukama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz izveštaja međunarodnih organizacija o stanju obrazovanja u Srbiji.

Predstavnici Ministarstva prosvete upoznali su članove MMF-a sa planovima i započetim aktivnostima na unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji i podizanju nivoa njegovog kvaliteta i efikasnosti, navedeno je u saopštenju.

Ministar Obradović ukazao je na niz specifičnosti obrazovnog sistema u Srbiji i na potrebu uvažavanja ekonomske situacije, a posebno na važnost obrazovanja za dalji razvoj Srbije i rast bruto društvenog proizvoda, ističe se u saopštenju.

Plan Vlade

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je predstavnicima MMF-a juče predočio plan Vlade Srbije za pokriće budžetskog deficita, bez povećanja poreza i drugih nameta privredi i građanima, ocenjujući da će deficit od 4,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) moći da se pokrije smanjenjem broja zaposlenih u državnoj administraciji.

Dinkić je rekao da je većina pitanja dogovorena sa Misijom MMF-a i samo je ostalo da se dogovori koliki će biti manjak u budžetu do kraja godine, a za sada se ta cifra kreće između pet i 10 milijardi dinara.

Budžetski deficit

Na sastanku s Misijom MMF-a bilo je reči i o deficitu budžeta Srbije za 2010. godinu, koji će biti oko četiri odsto BDP-a i ponuđeno je da se smanji broj zaposlenih u državnoj upravi za oko 10 odsto, da se ne smanjuju plate i penzije, već da se one zamrznu, uz istovremeno smanjenje troškova javnih preduzeća, preneo je Dinkić.

Američka privredna komora u Srbiji juče je saopštila da podržava platformu Vlade Srbije, čiji je cilj postizanje dogovora s MMF-om o deficitu u budžetu i smanjenje javne potrošnje, umesto povećanja poreza.

"Smatramo da bi povećanje stope PDV-a izazvalo rast cena, što bi dovelo do povećavanje inflacije, smanjenje potražnje i likvidnosti kompanija, odnosno smanjenja proizvodnje", ističe se u saopštenju Američke privredne komore.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je u utorak, 25. avgusta, da Misija MMF-a nije insistirala na povećanju stope PDV-a i naglasio da neće biti povećanja poreskih opterećenja privrede, kao mera za smanjenje deficita u budžetu Srbije.

Cvetković je naveo da će na tehničkom nivou razgovora sa Misijom MMF biti utvrđeni elementi na koji način će biti smanjen deficit budžeta koji nastaje zbog nedostatka prihoda u ovoj godini.

Predsednik Vlade je rekao da reforma javnog sektora ne može da bude završena za tri do četiri meseca, već će biti sprovedena u nekoliko narednih godina, pri čemu će tačno biti planirani budući koraci u toj reformi.

Penzioni sistem

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić razgovarao je u utorak, 25. avgusta, sa delegacijom MMF-a o penzijama i penzionom sistemu Srbije u uslovima krize i ostao dosledan u stavu da u narednom periodu neće doći do smanjenja plata i penzija, kao i u prethodnim pregovorima sa MMF-om.

Misija MMF-a je 24. avgusta počela razgovore s predstavnicima Vlade i Narodne banke Srbije o reviziji tekućeg kreditnog aranžmana vrednog 2,9 milijardi evra. Planirano je da ti razgovori traju do kraja srede, 2. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović sutra sa predstavnicima MMF-a

Izvor: S media, 26.Avg.2009, 16:35

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović najavio da će s predstavnicima Medjunarodnog monetarnog fonda sutra razgovarati o planu racionalizicije broja zaposlenih u obrazovanju. .."Razgovaraćemo o broju ljudi, odeljenja i o mreži škola, ali za te teme potrebno je mnogo više sagovornika od ministra...

Nastavak na S media...

Od Dinkića traže preciznu računicu

Izvor: Glas javnosti, 27.Avg.2009

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) juče je u sklopu revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom u Beogradu razgovarala s potpredsednikom vlade i ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem. On je, prema informacijama Bete, predstavnicima MMF predočio plan vlade da bez povećanja poreza...

Nastavak na Glas javnosti...

Obradović sa predstavnicima MMF-a

Izvor: RTS, 27.Avg.2009

Mere koje Ministarstvo prosvete planira da realizuje u skladu su sa preporukama iz izveštaja međunarodnih organizacija o stanju obrazovanja u Srbiji, saopšteno nakon sastanka predstavnika MMF-a sa delegacijom Ministarstva prosvete...Predstavnici MMF-a na današnjem sastanku s delegacijom Ministarstva...

Nastavak na RTS...

MMF traži racionalizaciju obrazovnog sistema Srbije

Izvor: TV Avala, 27.Avg.2009

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražili su danas od Ministarstva prosvete racionalizaciju obrazovnog sistema koja uključuje mrežu škola, optimalni broj odeljenja i optimalni broj zaposlenih u prosveti.

Nastavak na TV Avala...

MMF i Obradović saglasni

Izvor: RTS, 27.Avg.2009

Mere koje Ministarstvo prosvete planira da realizuje u skladu su sa preporukama iz izveštaja međunarodnih organizacija o stanju obrazovanja u Srbiji, saopšteno nakon sastanka predstavnika MMF-a sa delegacijom Ministarstva prosvete...Predstavnici MMF-a na današnjem sastanku s delegacijom Ministarstva...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.