Jelašić: Rebalans budžeta u aprilu?

Izvor: B92, Tanjug, 22.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Rebalans budžeta u aprilu?

Beograd -- Ako budžetski prihodi u prvom tromesečju sledeće godine ne budu na nivou planiranih, biće potreban rebalans budžeta, kaže guverner NBS Radovan Jelašić.

Ministarka finansija Diana Dragutinović i guverner Centralne banke Radovan Jelašić

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da će to podrazumevati zamrzavanje zarada, smanjenje penzija i povećanje poreza na dodatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednost (PDV).

On je rekao da bi budžetski prihodi mogli biti smanjeni zbog primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU i smanjenja privredne aktivnosti, što znači i manje prihoda od PDV-a.

Guverner se saglasio sa izjavom premijera Mirka Cvetkovića da se u Srbiji u narednoj godini neće živeti bolje, ali ni lošije nego u 2008, ali je dodao da je pitanje da li je to moguće postići rastom plata i penzija, što utiče na rast inflacije.

On je istakao da bi privrednici u narednoj godini trebalo pre svega da rade na tome da pronađu platno sposobna tržišta, da smanjuju zalihe, makar i uz smanjenje cena, i da postepeno smanjuju dugove.

Ponekad je stati sa proizvodnjom jeftinije nego proizvoditi, što pokazuje i primer "Ju Es stila", ukazao je guverner.

Kurs nestabilan i u 2009.

Kurs dinara prema evru i u narednoj godini kretaće se sa većim oscilacijama nego do sada, ukazao je Jelašić, ističući da kretanje kursa dinara nije jedinstveno, već slično kretanju drugih valuta u regionu, koje slobodno "plivaju". On je podsetio da je drugu polovinu ove godine obeležila pogoršana struktura i znatno manji priliv kapitala, pošto su se nepovoljni uslovi na medjunarodnom finansijskom tržištu preneli i na Srbiju.

Jelašić je naglasio da će privreda morati da prođe kroz fazu prilagođavanja, što će uticati na sve aspekte poslovanja - broj zaposlenih, obim poslovanja, tržište proizvoda i usluga.

On je naveo da je kreditiranje od strane države "mač sa dve oštrice" pošto je finansiranje punjenja zaliha i zadržavanja broja zaposlenih ne samo ekonomski neopravdano, već i fiskalno neodgovorno.

Prava stvar za državu u narednoj godini je finansiranje infrastrukturnih projekata, kao što je Koridor 10 i izgradnja dodatnih energetskih kapaciteta, dodao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, krediti međunarodnih finansijskih institucija će u narednoj godini imati još veći značaj, a NBS će svojim merama omogućiti nesmetano obezbeđivanje 500 miliona evra kredita od Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Nemačke razvojne banke i Vlade Italije.

Guverner kaže da će centralna banka preuzeti odgovornost da ukupna inflacija u 2009. godini bude osam odsto. "NBS i Vlada Srbije će potpisati Memorandum o kontroli cena, kojim će biti regulisano da rast cena koje su pod kontrolom države dogodine ne bude veći od 13 odsto", rekao je on.

Jelašić je objasnio da će novina u odnosu na dosadašnju ciljanu ukupnu inflaciju biti to što će se ona procenjivati na osnovu promena potrošačkih cene, što će realnije prikazivati ukupne mesečne izdatke domaćinstava.

Do sada su bile praćene samo cene na malo, a ubuduće će, kako je naveo guverner, u procenu infacije biti uračunate i cene finansijskih, ugostiteljskih i zdravstvenih usluga, kao i školovanja.

Ukupna inflacija u 2008. godini će, prema procenama NBS, biti jednocifrena, a u prvom kvartalu 2009. izmedju osam i 12 odsto. Taj rast inflacije u prvim mesecima iduće godine, prema rečima Jelašića, biće posledica poskupljenja lekova, zatim najavljenog povećanja akciza, komunalnih i PTT usluga, ali i visokih inflatornih očekivanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić: Inflacija osam odsto

Izvor: RTS, 22.Dec.2008

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić očekuje da će inflacija ove godine biti oko 8 odsto. Guverner najavljuje da će biti neophodna revizija budžeta ukoliko prihodi sledeće godine ne dostignu zadovoljavajući nivo..Inflacija u Srbiji do kraja godine najverovatnije će biti oko osam odsto,...

Nastavak na RTS...

Dogodine moguće zamrzavanje plata i povećanje PDV-a

Izvor: 24sata, 23.Dec.2008, 02:37

Inflacija u Srbiji će do kraja godine najverovatnije biti oko osam odsto, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. Guverner je najavio da će se inflacija i naredne godine kretati u tom opsegu. Prema njegovim rečima, ukoliko budžetski prihodi u prvom tromesečju 2009. godine podbace,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.