HR: Deficit budžeta 1,17 mlrd. evra

Izvor: B92, 12.Avg.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Deficit budžeta 1,17 mlrd. evra

Zagreb -- Uprkos uštedama, budžetski deficit Hrvatske je dostigao 8,5 milijardi kuna (1,17 milijardi evra), pokazuju podaci Ministarstva finansija te zemlje.

Jadranka Kosor

Podaci pokazuju da su rashodi Hrvatske u prvih sedam meseci ove godine porasli za 1,5 odsto, odnosno oko 900 miliona kuna (125 miliona evra).

Prema informacijama Ministarstva finansija, prihodi su za sedam meseci 2010. manji 1,6 odsto nego lane, što iznosi oko milijardu kuna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (136 miliona evra).

Jedan od razloga je i pad doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje od pet odsto.

Na povećanje rashoda najviše utiču penzije (povećanje od 578 miliona kuna), podsticaji za poljoprivredu (278 miliona kuna), naknade za nezaposlene i porodiljske naknade (95 miliona kuna).

Usled smanjenja priliva po osnovu doprinosa sve veći iznos drugih poreskih prihoda mora da se preusmerava u penzijski i zdravstveni fond radi njihovog normalnog funkcionisanja. Zbog manjeg priliva u te fondove država je morala da interveniše i iz budžeta izdvoji dodatnih 11 milijardi kuna.

Planirani budžetski deficit za ovu godinu iznosi 8,6 milijardi kuna, što znači da je ta kvota do avgusta već ispunjena.

Država će za pokrivanje deficita i otplate rata duga, koje dospevaju u prvim mesecima 2011. godine, morati opet da se zaduži, ali i da poradi na rebalansu budžeta, u okviru koje će, jedna od opcija biti oporezovanje banaka.

Ministarstvo finansija, kako se ističe, zbog smanjenja priliva iz doprinosa sve veći iznos drugih poreskih prihoda mora prebacivati za potrebe funkcionisanja penzionog i zdravstvenog sistema, pri čemu se iz budžeta za isplate penzija mora izdvojiti skoro isti iznos kao i onaj koji se dobije od uplate doprinosa zaposlenih.

Što se tiče rebalansa budžeta, koji je uz novo zaduživanje jedna od mogućnosti izvlačenja iz deficita, jedna od opcija je i uvođenje poreza za banke da bi se popravila prihodovna strana budžeta.

Mađarska je, kako pišu hrvatski mediji, uvela bankama najveći porez na svetu - 0,45 odsto na aktivu, a porez je zahvatio i osiguravajuća društva koja će morati izdvojiti 5,8 odsto svojih premija, bez obzira na to posluju li s gubitkom ili ne. Mađarska bi tokom ove godine mogla skupiti oko 700 miliona evra.

Kada bi Hrvatska uvela bankama porez na aktivu od 0,45 odsto, računajući da ona iznosi 380 milijardi kuna (52,65 milijardi evra), na taj bi se način moglo prikupiti 1,7 milijardi kuna (235,5 miliona evra), što je polovina prošlogodišnje dobiti banaka.

Iako bi oporezovanje omraženih banaka, kako se ističe, sigurno naišlo na solidnu podršku javnosti, u ekonomskim i političkim krugovima preovladava raspoloženje da se vlada ne bi trebala upuštati u tu igru, jer bi ekonomski mogla biti štetna, a principijelno je teško branjiva.

Za razliku od država koje su u krizi utrošile ogromne novce u sanaciju banaka, u Hrvatskoj su banke spremno uskočile i finansirale narasle potrebe države, a novi porez vodio bi povećanju kamata i smanjenju kredita, što bi dodatno ugrozilo ekonomski oporavak zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka smanjila budžetski deficit za gotovo 40 odsto

Izvor: Blic, 12.Avg.2010

Grčka je u prvoj polovini ove godine smanjila budžetski deficit za 39,7 odsto na godišnjem nivou, nešto više od cilja koji su za tu teško zaduženu zemlju postavili njeni zajmodavci, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF), objavilo je grčko ministarstvo finansija. ..Evropska centralna...

Nastavak na Blic...

Prihodi budžeta manji od planiranih

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Avg.2010, 09:04

PODGORICA - Izvorni prihodi budžeta Crne Gore i državnih fondova za jul 2010. godine ostvareni su u iznosu od 103,38 miliona eura što je 4,73 odsto ispod plana za navedeni mjesec, dok je u odnosu na jul prošle godine ostvarenje veće za 0,7 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.