Država pomaže Goši, čeka se odluka o štrajku

Izvor: N1 televizija, 26.Jul.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pomaže "Goši", čeka se odluka o štrajku

Predstavnici radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede Srbije dogovorili su danas da država pomogne toj fabrici kroz reprogram dugova, ugovaranje poslova sa železarom u Smederevu i izvoz u Iran.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je da je Ministarstvo privrede posredovalo između Goše i železare u vlasništvu kineskog Hestila koja zainteresovana da kupi teretne vagone.

Prema njegovim rečima, u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << će predstavnici železare doći u Gošu da o tome pregovaraju.

Na sastanku je, kako je rekao, dogovoreno i da preko kompanije Jugoimpor SDPR, Goša izvozi u Iran.

"SDPR će da posreduje između naše firme i iranske vlade da izvezemo 50 obrtnih postolja u Iran", rekao je on.

Vujičić je rekao i da je dogovoreno da država reprogramira dugove prema republičkim fondovima u iznosu od 512 miliona dinara.

On je rekao i da će radnici danas imati sastanak sa direktorom fabrike u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova i da će ako bude ispunjeno sve što je dogovoreno prekinuti štrajk.

 Četiri člana Štrajkačkog odbora "Goše" su u subotu zamrzla štrajk glađu.

Radnici "Goše" su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U "Goši" ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika. Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara. Na sastancima se razgovara i o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose. U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

"Gošu" je privatizovala 2007. godine slovačka firma ZZOS Trnava, a sadašnji vlasnik je "Lisnart holdings limitid" sa Kipra.

Radnici sumnjaju da je u reč o istom vlasniku, koji je preprodao "Gošu" jednom od svojih preduzeća.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država odlučila da pomogne "Goši"

Izvor: Večernje novosti, 26.Jul.2017

Radnici su trenutno na sastanku sa direktorom fabrike u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, a postignut je dogovor o reprogramu dugova PREDSTAVNICI radnika "Goše" iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede postigli su dogovor da država reprogramira dugove PIO fondu...

Nastavak na Večernje novosti...

Karta tri puta skuplja od uplate radnicima Goše

Izvor: B92, 26.Jul.2017

Autobuska karta od Smederevske Palanke do Beograda otprilike je tri puta skuplja od onoga što je radniku Goše uplaćeno u poslednja dva meseca...Da li mu se onda današnji put u prestonicu isplatio? U Ministarstvu privrede radnik je čuo da država želi da pomogne, ali to nije dovoljno za kraj četvoromesečnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.