Ćirović: Visoke kazne za manipulatore na tržištu

Izvor: Politika, 11.Dec.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirović: Visoke kazne za manipulatore na tržištu

BEOGRAD – Nova pravila poslovanja na tržištu kapitala smanjiće manipulacije i zloupotrebe, a za sve one koji prekrše propise predviđene su visoke novčane i kazne zatvora do osam godina, izjavio je Tanjugu predsednik Komisije za hartije od vrednosti (HOV) Zoran Ćirović.

Komisija je, rekao je Ćirović u intervjuu Tanjugu, zahvaljujući izmenama Zakona o tržištu kapitala dobila šira ovlašćenja, pa ubuduće, pored podnošenja prekršajnih prijava i prijava za privredni prestup, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << može da podnese i krivične prijave.

Prvi put će biti uveden institut krivičnog dela za neobjavljivanje insajderskih informacija, za tržišne manipulacije i za neovlašćeno pružanje investicionih usluga.

Ćirović je podsetio da je Komisija usvojila i 18 pravilnika, radi definisanja precizne procedure i onemogućavanja zloupotreba i manipulacija.

„Svi ti pravilnici treba da dodatno pomognu da zakon bude sprovođen i da pomognu stvaranju fer, efikasnog i transparentnog tržišta”, rekao je Ćirović

Od 3. decembra je počela primena 17 pravilnika

Poslednji u nizu pravilnika će početi da se primenjuje posle objave u Službenom glasniku.

„Novi zakon ojačava ovlašćenja Komisije za HOV, pogotovo u sferi kontrole i nadzora i mi smo to dodatno našim pravilnicima regulisali. To je za tržište važno jer pruža dodatnu zaštitu investitorima”, ukazao je Ćirović.

Po Ćiroviću, „u pitanju su određeni poslovni procesi u kompanijama, bilo da se radi o nekoj značajnoj promeni osnovnog kapitala, imenovanju članova odbora, o nelikvidnosti glavnih dužnika, o patentima, važnim sudskim sporovima. Ima preko 30 situacija, koje su predviđene Pravilnikom i u svim izdavalac ima obavezu da izvesti, objavi i javnost upozna sa tim”, objasnio je Ćirović.

Ćirović je podsetio da je uređeno i da druge informacije koje se posredno ili neposredno tiču preduzeća, a objavljuju ih druge institucije - Republički zavod za statistiku, Vlada, rejting agencije, ili izveštaji o proceni kreditnog boniteta i slično, takođe budu stavljene na uvid javnosti.

Predviđeni su i izuzeci, kada objavljivanje nije neophodno, a to su uglavnom situacije kada su u toku neki važni pregovori.

Usvojeni propisi sprečavaju i pojavu manipulacije cenom na tržištu kapitala.

Komisija će moći detaljno da nadzire trgovanje na berzi preko svojih ovlašćenih kontrolora, koji kada uoče bilo kakvo veštačko podizanje ili snižavanje cena, mogu da zaustave promet.

Jasno je definisano kako da se reaguje kada u određenom trenutku dana, realnom periodu vremena dođe do uparivanja naloga.

Posebno su indikativni trenuci pred kraj ili pre završetka trgovanja i izračunavanja referentnih cena.

„Sve to je jasno definisano pravilnicima i vodi ka boljem uređivanju tržišta”, objasnio je Ćirović.

Predsednik Komisije za HOV, rekao je, da će detaljno biti proveravano i da li se na tržištu kapitala pojavljuju povezana lica, odnosno više firmi koje su u vlasništvu jednog vlasnika.

Pratiće se „da li dolazi do stvarne promene vlasništva ili ne, da li su u pitanju povezana lica, da li je reč o nekom fiktivnom trgovanju, između povezanih lica...”, naveo je on.

Ćirović je naglasio da se, osim jačanja kontrolne i nadzorne funkcije Komisije, radi i na softverskom umrežavanju sa drugim važnim institucijama poput Uprave za sprečavanje pranja novca ili, Narodne banke Srbije, ali i drugim regulatorima u okruženju

„Zna se da su tokovi kapitala složeni i prolaze kroz ceo region,” ukazao je Ćirović.

Ćirović je istakao da je izmenama Zakona o tržištu kapitala obezbeđena nezavisnost Komisije za HOV u njenom radu.

„Zaista nikakvih pritisaka u ovom mandatu otkada sam ja ovde, a to je otprilike četiri i po meseca, nije bilo”, podvukao je Ćirović.

Ćirović je dalje izneo da će u 2012, Komisija, pored odobrenja emisije municipalnih obveznica Grada Novog Sada, biti posvećena i pripremi i odobrenju emisije obveznica drugih gradova, a najavili su ih, za sada, Užice i Pančevo.

Nedavne izmene Zakona o javnom dugu, omogućile su, po Ćiroviću i da sva pravna i fizička lica trguju tim obveznicima, pa se očekuje da se one uskoro i pojave na berzi.

Predsednik Komisije za HOV je komentarišući uticaj krize evra na tržišta kapitala, istakao da se na Beogradskoj berzi najviše trguje hartijama od vrednosti, izražene u dinarima.

„Sve akcije su u dinarima, jedino imamo obveznice stare devizne štednje koje su u evrima”, rekao je Ćirović i dodao kako ne veruje u apokaliptični scenario, krah jedinstvene valute Evropske unije.

Tanjug

objavljeno: 11.12.2011.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Visoke kazne za manipulatore na tržištu

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2011

Nova pravila poslovanja na tržištu kapitala smanjiće manipulacije i zloupotrebe, a za sve one koji prekrše propise predviđene su visoke novčane i kazne zatvora do osam godina, izjavio je danas predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Za privredne prestupe i krivične prijave

Izvor: RTS, 11.Dec.2011

Komisija za hartije od vrednosti će zahvaljujući izmenama Zakona o tržištu kapitala ubuduće, pored podnošenja prekršajnih prijava i prijava za privredni prestup, moći da podnese i krivične prijave, rekao predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.