Arsić: Ne podizati plate i penzije

Izvor: B92, Tanjug, 12.Maj.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsić: Ne podizati plate i penzije

Beograd -- Član Ekonomskog saveta premijera Milojko Arsić kaže da ne bi trebalo da bude nepremostivih problema u predstojećim pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom.

On, ipak, kaže da se ne može reći ni da srpska strana potpuno relaksirano ulazi u četvrtu reviziju sporazuma sa MMF-om. Arsić je istakao da će glavne teme pregovora biti, pre svega reforma penzijskog sistema u Srbiji, zatim usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, kao i sprovođenje dogovorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reformi u restrukturiranju privrede.

"Takođe, mislim da je iskrsla jedna nova tema, to je predlog za povećanje penzija i plata u Srbiji pre završetka ove godine, što je suprotno dogovorenom aranžmanu s MMF-om. Mislim da će to biti tema o kojoj će biti dosta sporenja i, po mojoj proceni, ne bi trebalo ni ići na povećanje plata i penzija", naveo je on.

Jedna od tema razgovora sa MMF-om biće i poreska reforma, rekao je Arsić, a prema njegovom mišljenju, za tu finansijsku instituciju će biti najvažnije da rezultat te poreske reforme ne bude dalji gubitak, odnosno smanjivanje poreskih prihoda.

"Znači, kakva god da bude reforma, za njih je najvažnije da država ne smanjuje fiskalni kapacitet, jer bi to značilo i dalje povećanje fiskalnog deficita i još brže zaduživanje države", naglasio je on.

"MMF će, verovatno, davati i suštinske predloge koji se odnose na dugoročne posledice poreskih reformi, odnosno na njihov uticaj na privredni rast i zapošljavanje, ali verujem da će to biti u drugom planu. U prvom planu će biti to da MMF neće podržati reforme koje će dovesti do daljeg pogoršanja makroekonomske stabilnosti Srbije", ukazao je Arsić.

On je istakao da bi bilo važno da tokom predstojećih pregovora MMF da ocenu da Srbija sprovodi održivu makroekonomsku politiku, koja vodi ka smanjivanju fiskalnog deficita, ka smanjivanju rasta javnog duga i da se istovremeno vodi računa o tome da se stvaraju uslovi za dugoročno održiv privredni rast.

"Takva poruka bi sigurno pozitivno uticala na domaće i strane investitore, na kreditore i sve one koji posluju sa Srbijom", zaključio je Arsić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đuričin: Pregovori sa MMF-om trebalo bi da budu uspešni

Izvor: Blic, 12.Maj.2010

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin izrazio je danas očekivanje da će srpska strana uspešno proći četvrtu reviziju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali da ne treba očekivati da bi predlog o odmrzavanju plata i penzija bio lako prihvatljiv za tu instituciju, koja vodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.