SELO KOJE BRANE VUKOVI

Izvor: Ekologija.rs, 19.Dec.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SELO KOJE BRANE VUKOVI

Sela u Kazahstanu sve češće koriste vukove umesto pasa-čuvara. Njihovi žitelji kažu da mladunče vuka košta svega 500 dolara i da se može pripitomiti ako je vlasnik dobar prema njima.

Nurseit Žilkišbaj iz jugoistočnog regiona Almati, koji je kupio je pre tri godine od lovaca kupio štene vuka, i kaže da on voli da tumara po dvorištu njegove kuće.

“Kurtka nikada ne nosi brnjicu, retko ga držim na lancu i redovno ga vodim u šetnju po selu. Moja porodica i komšije >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << ga se ni najmanje ne plaše”, kaže on. On ističe da da vukovi, doduše, jedu mnogo više od pasa, ali da nikada ne napadaju, ako su siti i zbrinuti.

Ima i onih koji drugačije misle. Stručnjak za vukove Almas Žaparov kaže da su ove životinje “suviše opasne” da bi mogli da se drže u kući.

“Vuk je kao tempirana bomba, koja može da eksplodira u svakom trenutku”, smatra Žaparov. On strahuje da bi nova moda mogla da se proširi i među bogatim Kazahstancima, a držanje vukova u dvorištima njihovih kuća moglo bi da ima pogubne posledice.

Korisnici društvenih mreža uglavnom su zabrinuti zbog ove pojave, ali kritikuju vlasti što ne kontrolišu populaciju vukova.

Više u Blicu

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.