Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2015, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankoviću 10 godina zatvora za ratne zločine u Pounju

Na Županijskom sudu u Zagrebu Leonardo Janković (43) iz Dvora proglašen je krivim za ratni zločin počinjen 26. jula 1991. godine u Pounju i nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Zbog kršenja međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, Janković je osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i 7 godina za ratni zločin protiv zarobljenika, što mu je objedinjeno u jedinstveno kaznu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << od 10 godina zatvora.

Kako je obrazložio predsjednik sudskog vijeća Ratko Šćekić, tijekom postupka je utvrđeno kako je Janković kao pripadnik paravojne formacije "Milicije Krajine", s još 34 optuženih, u cilju protjerivanja stanovnika pounjskih mjesta Zamlaće, Struge i Kozibroda, ubijao goloruko stanovništvo hrvatske nacionalnosti, te pljačkao, uništavao i rušio njihove kuće i imovinu.

Naoružani dugim pješačkim oružjem te drugim teškim naoružanjem, pripadnici srpske paravojske su u cilju obaranja nevouspostavljenog demokratskog društva uz Hrvatskoj, nastojali općine Dvor i Kostajnica odcijepiti od Hrvatske i pripojiti tzv. SAO Krajini.

U sklopu zločinačkog plana ušli su u spomenuta sela i mještane vodili ispred sebe kao "živi štit". Pucajući po njima, ubili su najmanje 16 civila, dok je veći broj mještana zadobio teške tjelesne ozljede.

Leonardo Janković je, kao i drugi optuženi, bio u bijegu, ali je na temelju potjernice u januaru prošle godine uhapšen u Austriji, a u aprilu je izručen hrvatskim pravosudnim tijelima.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Podignuta optužnica za zločine na području Bratunca

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina BiH Jovana Novakovića (1952.) iz Srebrenice, koji se tereti da je od početka maja do kraja 1992. godine, u vrijeme oružanog sukoba u BiH, "u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.