Izvor: Danas, 17.Sep.2014, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: Nema volje da se sprovede zakon

Novi Pazar - Reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić smatra da „država nema ni volje ni hrabrosti da reši pitanje te zajednice“.

- Ustavni sud Srbije je naložio Ministarstvu pravde da drugu stranu, Zukorlićevu IZ izbriše iz registra verskih zajednica. Po zakonima Srbije samo mi možemo biti legalna IZ u ovoj državi. Nema volje da se i to ispoštuje. Pošto smo iscrpili sva pravna sredstva u Srbiji i sve presude su u našu korist, obratili smo se sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Strazburu. Tražimo da nas država upiše u registar kao jedinu IZ u Srbiji i nadoknadi nam štetu, rekao je medijima vrhovni poglavar IZ Srbije. On je ocenio da vlast „želi da udovolji onima koji su konfliktni i nemirni“.

U IZ u Srbiji došlo je do raskola u oktobru 2007. i od tada funkcionišu „IZ Srbije“ i „IZ u Srbiji“. Oba verska poglavara imaju sedište u Novom Pazaru. Poslednjih nekoliko godina postoji inicijativa da se stvori jedinstvena IZ, ali sve se završilo samo na pokušajima. Da se nešto ponovo događa oko te inicijative, dokaz je boravak predstavnika Komisije za stvaranje jedinstvene IZ, koje je predvodio šef kabineta reis-ul-uleme IZ BiH Huseina Kavazovića. U međuvremenu, u Novom Pazaru sve glasnije se govori o pomirenju između sandžačkog muftije Muamera Zukorlića i predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, ali i o mogućnosti da se pod okriljem IZ Srbije formira politička partija.

Reis Zilkić ne spori da ima takvih zahteva od strane vernika „zato što neki politički faktori iz Sandžaka, u poslednje vreme, trguju sa Vladom Srbije“.

- Mnogi naši vernici smatraju da iza nas treba da postoji neka politička opcija kako ne bi trpeli štetu. Meni ne pada na pamet da ulazim u politiku i protiv sam svakog preplitanja vere i politike, naglašava reis Zilkić i ne isključuje „neku drugu vaninstitucionalnu mogućnost organizovanja vernika“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.