VELIKA AKCIJA BLICA Ovih 15 žena su mogle da bude spasene #zastitimozene

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA AKCIJA "BLICA" Ovih 15 žena su mogle da bude spasene #zastitimozene

Za poslednjih pet godina u porodičnom nasilju ubijeno je više od 180 žena, od kojih su skoro sve više puta prijavljivale da su žrtve.

Većina žena koje su poslednjih nekoliko godina stradale od ruke supružnika ili partnera mogle su da budu spasene da se država ozbiljnije bavila temom porodičnog nasilja, a njene institucije adekvatnije reagovale na svaku prijavu zlostavljane žene. U mnogim slučajevima nasilnici zbog svojih postupaka nisu trpeli nikakve posledice sve dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neka žena ne bi platila glavom.

Ekipa “Blica” je u svojoj akciji “Stop nasilju nad ženama” istraživala neke od najpotresnijih zločina nad ženama koji su se dogodili poslednjih godina. Svaki od ovih 15 zločina, država i njene institucije mogle su da spreče.

Vladislava Červenko (25) iz Novog Sada pretučena je na smrt nakon nekoliko godina neprekidnog fizičkog zlostavljanja. Njen partner Darijan Musić (25) brutalno ju je pretukao, a nesrećnoj devojci je od batina pukla jetra. Musića je nekoliko puta prijavljivala policiji, kao i njena porodica i prijatelji.

Slađanu Janković (47) pretukao je metalnom štanglom suprug Bratislav (57) iz Kruševca, kada je utočište od njegovog višegodišnjeg nasilja pokušala da pronađe u komšijskoj kući. Nekoliko dana pre zločina ubica je pokušao da je pregazi kamionom.

Žaklina Kojić (26) iz Jagodine ubijena je nakon svađe sa mužem Stevanom koji ju je pretukao do smrti. Kojić, koji je javnosti postao poznat zbog učešća u jednom rijalitiju, bio je evidentiran kao nasilnik.

Bojanu Bačević (28) zadavio je u ljubavnoj sobi niškog zatvora osuđeni narko-diler Ivan Milovanović (35) kada mu je došla u posetu. Motiv ubistva bio je razvod, a Bojanu, sa kojom ima osmogodišnje dete, više puta je tukao, pretio, gađao sekirom i lomio zube. Osuđivan je zbog nasilja u porodici.

Natašu Cvetić (32) iz Kragujevca bacio je kroz prozor kuće, a potom zaklao suprug Dejan (42). Zločin je počinio naočigled njihovo dvoje dece, a više puta je bio prijavljivan.

Roksanda Drašković (60) ubijena je nakon svađe sa mužem Mišom (73), koji joj je nožem prerezao grkljan. Zločin se dogodio u naselju Marijanovići kod Ivanjice, a u kući Draškovića više puta je intervenisala policija.

Savetovalište protiv nasilja u porodici

(besplatan poziv radnim danima 10-19)

(radnim danima 10-19)

Violeta Đokić (51) iz Kruševca mučki je ubijena nakon što joj je muž prerezao vrat. Ubica je dva dana pre zločina pušten na vikend iz bolnice u Toponici gde je, pored ostalog, lečen i od patološke ljubomore.

Gordana Todorović (40) platila je životom svađu sa mužem Srbom (40), koji joj je zario nož u srce, a potom sebi prerezao vrat. Zločinu je prisustvovala njihova ćerka, a žrtva je nekoliko puta prijavljivala muža zbog nasilja u porodici.

Danijelu Kusturić (43) iz Novog Sada ubio je satarom muž Aleksandar (43), lokalni veterinar i lečeni depresivac. Zločin se dogodio u trenutku kada je njihova petogodišnja ćerka spavala u drugoj sobi.

Ljerka Kovačević (38) iz Bora izudarana je do smrti i to u prisustvu šesnaestomesečne ćerke. Nju je nakon svađe ubio nevenčani suprug Veljko Živadinović, zavisnik i evidentirani nasilnik.

Tamaru Tošić (43) preklao je nožem muž Aleksandar u toaletu menze Termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu. Motiv zločina bila je ljubomora.

Zoricu Šejić (35) iz Kuršumlije ubio je iz automatske puške muž Jugoslav (40), inače vojnik po ugovoru. Motiv zločina bila je ljubomora, a nesrećna žena je godinama trpela nasilje.

Desetak prijava

U Policijskoj upravi Kikinda kažu da je posle tragedije koja se desila u Oromu i Martonošu kod Kanjiže, u kojoj je ubijeno sedmoro ljudi, povećan broj prijava za nasilje u porodici, te da je za nedelju dana bilo desetak prijava zbog pretnji i sumnji za nasilje u porodici, a mere su pooštrene i češće se određuje zadržavanje osumnjičenih. N. K.

Olivera Vidosavljević (52) ubijena je pred sinom kada ju je muž, poznati leskovački advokat Dragutin (59), upucao iz puške. Smrt je umalo zadesila i njihovog sina, koji je uspeo da pobegne.

Oksana Đorđević (51) iz Malog Popovića ubijena je nakon što je pokušala da se razvede od muža Radeta (51). Nesrećna žena ostala je da živi u kući sa ubicom na nagovor socijalne radnice.

Tatjanu Maksimović (43) ubio je na ulici bivši muž Boban (55) iz službenog pištolja nakon višegodišnjeg razvoda. Njihovo troje maloletne dece zločin je gledalo s prozora.

Pretio SMS porukama

U kanjiškoj policiji zadržavanje je određeno muškarcu Z. V. (33) iz Horgoša, zbog sumnje da je slao preteće SMS poruke bivšoj nevenčanoj supruzi, kao i da je prekoračio sudsku zabranu prilaska njoj i deci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.