Izvor: B92, 14.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena zaštita prava građana

Beograd -- Predstavnici državnih institucija koje su zadužene za zaštitu prava građana upozorili su da nedostatak osnovnih uslova za rad tih tela ugrožava zaštitu prava građana.

U saopštenju Zaštitnika građana, predsednika Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja, predsednika Odbora za rešavanje o sukobu interesa, direktora Uprave za javne nabavke i predsednika Komisije za zaštitu prava upozoreno je da nedostatak uslova za rad ugrožava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ostvarivanje autonomije tih nezavisnih organa.

Oni su pozvali sve nadležne organe vlasti i uprave da, doslednim sprovođenjem zakona i odgovornim izvršavanjem obaveza, omoguće tim institucijama da se u potpunosti posvete svom poslu koji je u interesu svih građana i vladavine demokratskih principa.

U saopštenju je istaknuto da Državna revizorska institucija sedam meseci posle izbora Saveta nema prostorije za rad, kao i da Poverenik za informacije od javnog značaja, takođe, zbog nedostatka prostora, godinama radi sa četvrtinom radnika.

Skoro godinu dana posle izbora republičkog ombudsmana i tri godine od donošenja Zakona o Zaštitniku građana, još nisu izabrani zamenici ombudsmana, navedeno je u saopštenju i dodato da prostor koji mu je dodeljen omogućava zapošljavanje samo četvrtine radnika.

Ukazano je da i Uprava za javne nabavke i Komisija za zaštitu prava pet godina posle početka rada nemaju dodeljene prostorije, već rade u neadekvatnim objektima koji im od slučaja do slučaja daju na korišćenje drugi državni organi.

U saopštenju je istaknuto da se budućnost Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa često neargumentovano dovodi u pitanje.

Te institucije naglašavaju da rezultati koje su postigli i broj građana i pravnih lica koja im se obraćaju govore u prilog značaju i potencijalu tih tela, u čijoj je nadležnosti zaštita prava i borba protiv korupcije.

Zajedničko saopštenje potpisali su Zaštitnik građana Saša Janković, predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predsednik Odbora za rešavanje o sukobu interesa Slobodan Beljanski, direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović i predsednik Komisije za zaštitu prava Saša Varinac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.