U Srbiji radi više od 25.000 udruženja

Izvor: Akter, 05.Avg.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji radi više od 25.000 udruženja

U Srbiji postoji više od 25.700 udruženja i organizacija civilnog društva i više od 12.000 organizacija iz oblasti sporta, rekla je agenciji Beta šef Odseka za planiranje Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije Milena Banović

Kako je navela, cifra od 25.700 udruženja obuhvata ne samo udruženja i organizacije civilnog društva, već i fondacije, zadužbine i sindikate ali je, kako je rekla, činjenica  da u Srbiji postoji veliki broj organizacija civilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << društva, i da se taj broj meri hiljadama.

Banović, koja je danas u Nišu učestvovala u javnoj raspravi o Prеdlоgu Nаciоnаlnе strаtеgiје zа stvаrаnjе pоdsticајnоg оkružеnjа zа rаzvој civilnоg društvа u Srbiјi zа pеriоd 2015-2019. gоdinе, kazala je da će Nacionalna strategija unaprediti pravni i institucionalni okvir za razvoj organizacija civilnog društva i stvoriti uslove njihov bolji rad.

"Pravni okvir za rad organizacija civilnog društva je relativno dobar, ali je potrebna bolja saradnja sa institucijama i uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka na svim nivoima upravljanja", kazala je Banović.

Ona je izjavila da Nacionalna strategija treba da obezbedi održivo finansiranje organizacija civilnog društva i razvoj filantropije, odnosno da obezbedi ulaganja u organizacije civilnog društva na osnovu povećanja poreskih olakšica za ulagače.

Banović je rekla da Nacionalna strategija nije obaveza Srbije, ali da praksa evropskih zemalja ukazuje na potrebu postojanja jednog takvog dokumenta.

Predstavnici Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom pozvali su sve zainteresovane građane i organizacije da sugestije i predloge o izgledu Nacionalne strategije dostave najkasnije do 14. avgusta i najavili da će se već početkom jeseni strategija naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Preko 25.000 udruženja, NVO, fondacija i zadužbina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2015

U Srbiji postoji više od 25.700 udruženja i organizacija civilnog društva i više od 12.000 organizacija iz oblasti sporta, rekla je agenciji Beta šef Odseka za planiranje Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije Milena Banović...Kako je navela, cifra od 25.700 udruženja obuhvata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.