U Oslu aplaudirali Kini

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 12.Dec.2010, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Oslu aplaudirali Kini

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković, po povratku sa ceremonije uručenja Nobelove nagrade za mir u Oslu, koja kineskom disidentu Liju Sjaobou nije uručena jer u Kini izdržava kaznu zatvora zbog protivdržavnih aktivnosti, ocenio je da smo našim unutrašnjim trvenjima u zemlji na neki način zaklonili osnovnu poruku i ideju celog događaja.

- Ta poruka je da je da jedan građanin, a ne političar i funkcioner dobio Nobelovu nagradu za mir zato što se, kako je to u oficijelnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << delu ceremonije rečeno, mirno zalagao za napredak ljudskih prava u svojoj zemlji - izjavio je Janković za RTS.

Prenoseći utiske iz Osla, on je rekao da se tokom ceremonije danas Kini i aplaudiralo zato što je, zahvaljujući svojoj fantastičnoj ekonomiji, bitno smanjila broj siromašnih. Janković je objasnio da je jedno od osnovnih ljudskih prava upravo to da se ne živi ispod granice siromaštva.

Preneo je, takođe, da je izraženo i očekivanje da će Kina i u drugom aspektu ljudskih prava takođe napredovati.

Zaštitnik građana je rekao da je bilo dirljivo kada su pročitane reči laureata da on voli svoju zemlju i da i iz zatvora vidi kako ona napreduje, da su čuvari korektni, kao i istražni sudija, da nema maltretiranja i torture i da on samo želi da njegova zemlja brže napreduje.

Janković je podsetio da on u Oslu nije bio predstavnik Vlade zato što je institucija Zaštitnika građana samostalan i nezavisan organ koji ne može biti predstavnik Vlade, niti Vlada može odlučiti o tome da li onaj koji se nalazi na njenom čelu negde može da ide, ili ne.

- To je odluka koju sam doneo ne iz političkih razloga, jer se ja politikom ne mogu baviti, već iz obaveze da kao onaj koji se u ovoj zemlji stara o ljudskim pravima pokažem da ljudska prava za mene kao državni organ ne mogu biti na bilo koji način predmet kompromisa sa bilo kakvom politikom - rekao je Janković.

Jankoviću samo me zanima tko ti je platio put i hotel?

Pošto nisi zastupao državu treba da si troškove snosio sam!

Orao

On je zastupao drzavu, a ne Vladu. Citaj malo pazljivije.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković veruje da nije izdao nacionalne interese odlaskom u Oslo

Izvor: SrbijaNet.rs, 13.Dec.2010, 03:09

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je večeras da veruje da njegov odlazak na dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou ima više dobrih nego loših strana i da time nije izdao nacionalne interese. "Nije mi drago ukoliko bilo ko u Kini

Nastavak na SrbijaNet.rs...

SAŠA JANKOVIĆ VERUJE DA NIJE IZDAO NACIONALNE INTERESE

Izvor: Kurir, 13.Dec.2010

Pokušao sam da uradim ono što pravila mog posla nalažu. Ne smem da se bavim politikom, niti sam neko ko predstavlja spoljnu ili unutrašnju politiku zemlje, rekao Zaštitnik građana..BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras da veruje da njegov odlazak na dodelu Nobelove nagrade...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.