SAŠA JANKOVIĆ VERUJE DA NIJE IZDAO NACIONALNE INTERESE

Izvor: Kurir, 13.Dec.2010, 04:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAŠA JANKOVIĆ VERUJE DA NIJE IZDAO NACIONALNE INTERESE

Pokušao sam da uradim ono što pravila mog posla nalažu. Ne smem da se bavim politikom, niti sam neko ko predstavlja spoljnu ili unutrašnju politiku zemlje, rekao Zaštitnik građana

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras da veruje da njegov odlazak na dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou ima više dobrih nego loših strana i da time nije izdao nacionalne interese.

"Nije mi drago ukoliko bilo ko u Kini smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ih je Srbija ili Zaštitnik građana uvredio. To nije bila namera", rekao je Janković u emisiji "Utisak nedelje na TV B92.

On je naveo da Nobelovu nagradu za mir ove godine nije dobio državnik, političar, već običan građanin, i da je pažljivo pročitao obrazloženje u kome nije mogao da nađe ništa politički.

Janković smatra da je njegov odlazak na dodelu Nobelove nagrade "na krajnje nespretan način interpretiran".

"Pokušao sam da uradim ono što pravila mog posla nalažu. Ne smem da se bavim politikom, niti sam neko ko predstavlja spoljnu ili unutrašnju politiku zemlje", rekao je Zaštitnik građana i ponovio da ni na koji način nije mogao da bude poslat od strane vlade bilo gde.

On je dodao da bi njegov odlazak u Oslo bio nemoguć da neko "ko predstavlja neke druge vlasti" nije procenio da mu treba dati državne resurse i logističku pomoć ambasadora.

Janković je naveo da je o nastaloj situaciji razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

"Ko je promenio odluku i da li moj odlazak treba posmatrati kao promenu odluke ne znam, ali znam da nije tačno da je to bio kompromis", rekao je Zaštitnik građana.

On je napomenuo i da mu Jeremić ni jednog trenutka nije rekao da je njegov odlazak bio protiv politike koju ministar predstavlja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.