Teška situacija sa količinama krvi

Izvor: B92, 01.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teška situacija sa količinama krvi

I predsednik Srbije Boris Tadić dao je krv (FoNet)

Beograd -- Zavod za transfuziju krvi poziva građane kako bi se obezbedilo optimalno snabdevanje zdravstvenih ustanova.

Gordana Antuljevska iz Zavoda takođe je pozvala i sve firme i institucije da organizuju svoje zaposlene i dođu u što većem broju da daju krv. Ona je novinarima u Zavodu za transfuziju krvi rekla da će situacija do kraja septembra biti vrlo teška jer rezerve krvi ne mogu da traju beskonačno ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priliv nije kontinuiran i ujednačen svakog dana.

Prema njenim rečima za Beograd je potrebno minimum 250 do 300 jedinica krvi, a danas u organizovanim akcijama ne očekuju više od 40 jedinica krvi.

Antuljevska je kazala da sada ima rezervi za nepuna dva dana i navela da je to dovoljne samo za rutinski rad, ali ne i za nepredviđene situacije poput saobraćajnih nezgoda.

"Nemamo dovoljno krvi za nepredviđene situacije saobraćajne nezgode ili transplatacije za koje je sada centar potpuno spreman i koje mogu da se u svakom trenutku dogode. Na žalost sa ovom količinom krvi mi nismo u mogućnosti da transfuziološki damo adekvatnu podršku", istakla je Antuljevska.

Omladina DSS-a dala krv

Omladinci Demokratske stranke Srbije organizovano su dali krv u Zavodu za transfuziju krvi Srbije. Funkcioner te stranke Nebojša Bakarec pozvao je ostale stranke u Srbiji da organizovano dobrovoljno daju krv.

Bakarec je istakao da bi država po ugledu na zapadne zemlje morala da vodi više računa ne samo o dobrovoljnom davanju krvi, već i o zaveštanju organa.

"Ja se uvek odazivam kad me oni pozovu. Ja sam davalac krvi od ’95, na tri-četiri meseca se daje i to je to",m kaže on.

"S tim što Dragan me je sad podsetio da država treba da reguliše i ovo da bi bilo dovoljno krvi, nego i da reguliše dobrovoljno davanje, zaveštanje organa. Potrebno je da bude nekoliko miliona potencijalnih davalaca. Ja sam organe zaveštao 2005. godine, ali to država mora da reguliše zakonom", kaže on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Alarmantna nestašica krvi u Beogradu

Izvor: Blic, 01.Sep.2008

Republički zavod za transfuziju poziva građane da daju krv kako bi se obezbedilo optimalno snabdevanje zdravstvenih ustanova...Gordana Antuljevska iz Zavoda za transfuziju krvi pozvala je i sve firme i institucije da organizuju svoje zaposlene i dođu u što većem broju da daju krv. Ona je novinarima...

Nastavak na Blic...

Apel Zavoda za transfuziju krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2008

BEOGRAD - Gordana Antuljevska iz Zavoda za transfuziju krvi pozvala je danas građane da daju krv kako bi se obezbedilo optimalno snabdevanje zdravstvenih ustanova...Antuljevska je takođe pozvala i sve firme i institucije da organizuju svoje zaposlene i dođu u što većem broju da daju krv...Ona je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.