Svetski dan davalaca krvi – pokažite humanost

Izvor: RTS, 14.Jun.2017, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan davalaca krvi – pokažite humanost

U ovom trenutku Institut za transfuziju krvi u Beogradu raspolaže sa razervama krvi za dva i po dana. Zbog toga, i na Svetski dan davalaca krvi, poziv svima koji to mogu da urade - da daju krv. Ove godine, Svetski dan obeležava se pod sloganom - "Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv! Daj sada! Daj redovno!"
Da li ste znali da se nas 97 odsto oslanja i zavisi od tri odsto građana koji redovno i dobrovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << daju krv ? Da li ste znali da je nekome ko ima infarkt miokarda potrebno najmanje šest jedinica krvi, a da je za saniranje posledica saobraćajne nesreće nekada potrebno i više od 10 jedinica krvi?

Odgovore na ova ali i mnoga druga pitanja, znaju naši sagovornici.
"Trideset osam godina sam ovde, prvo da poželim svima praznik, počeo sam veoma rano da dajem, nije bilo kompjutera. Mnogo se dobro osećam", kaže tehničar u Institutu za transfuziju krvi Dragan Tirnanić.
"Danas je namenski, ali već jedno pet puta sam dala krv, gledam da to bude što češće. Mislim da je važno da budemo solidarni, prema prijateljima, komšijama, ako je nekome potrebno zašto na malim delima ne bismo učinili nešto veliko", kaže jedan dobrovoljni davalac.
U Institutu za transfuziju u Beogradu, jutros gužva. Ali, nažalost, nije uvek tako. Da bi uvek bilo optimalnih rezervi, dnevno treba da bude oko 350 davalaca.
"Mi na današnji dan imamo 900 davalaca više nego prošle godine, ali su rezervne dvoipdonevne i još uvek smo u deficitu negativnih krvnih grupa", kaže medicinska direktorka u Institutu za transfuziju krvi Srbije Olivera Savić.
Ovogodišnja kampanja povodom Svetskog dana davalaca krvi usmerena je ka davanju krvi u vanrednim situacijama. Naši građani u vanrednim okolnostima pokazivali su humanost i solidarnost.
"Godine 2006. bila je velika nesreća u Cgrnoj Gori. Tada je više od 1.000 naših građana dalo krv. Za Obrenovac u vreme poplava bilo je 2.000 davalaca, a prošle godine, kada su bile vrućine, kao neka nepogoda ili vanredno stanje, 1.400 davalaca", kaže Olivera Savić.
Podsećamo da krv može da da svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ODRŽAN PRIJEM ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE KRVI

Izvor: Radio Dunav, 14.Jun.2017

Danas je u Crvenom krstu Apatin održan je prijem za dobrovoljne davaoce krvi povodom obeležavanja ,,Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi’’ koji se ove godine obeležava pod sloganom ,, Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv! Daj sada! Daj redovno!’’.. Građani Opštine Apatin su nadaleko...

Nastavak na Radio Dunav...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.