Svekrva veći krivac od ljubavnice

Izvor: S media, 03.Jul.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svekrva veći krivac od ljubavnice

U Srbiji se žene odlučuju na razvod pre zbog svekrve, nego zbog muževljeve ljubavnice. Niko ne voli život u zajednici. Prva godina braka najkritičnija. Sve manje toleranicje među supružnicima.

Prosečna srpska žena pre će se razvesti zbog svekrve nego zbog ljubavnice, a iskustvo psihologa i socijalnih radnika, koji su uključeni u brakorazvodni proces, govori da prisustvo dve porodice na istom spisku stanara značajno povećava verovatnoću da se bajka na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << temu „živeli su srećno i zadovoljno do kraja života”, završi u brakorazvodnoj sudnici.

Ekonomska kriza, koja je u poslednje dve decenije uticala na činjenicu da veliki broj mladih bračnih parova svoje porodično gnezdo svije u bivšoj momačkoj ili devojačkoj sobi roditeljskog stana i živi u zajednici, jeste najčešći uzrok razvoda u našoj zemlji, a „nepomirljive razlike” u karakterima, stavovima i očekivanjima supružnika jesu grudva koja se često kotrlja od prvog dana braka i dovodi do brakorazvodne lavine.

Bojana Vujačić, socijalni radnik u analitičko-istraživačkom odeljenju Gradskog centra za socijalni rad, koja već 17 godina posreduje prilikom razvoda brakova, kaže da se partneri najčešće razvode u prvim godinama braka, što i ne treba da čudi ako se ima na umu da je trudnoća česta „kuma” na venčanju savremenih bračnih parova.

- Mladi slušaju bračne zavete u potpunoj hormonalnoj i emocionalnoj konfuziji, a od momenta kada test za trudnoću pokaže pozitivan rezultat sve se radi u „petoj brzini” – veridba, venčanje, selidba i eventualna adaptacija postojećeg stambenog prostora za unošenje kolevke. S obzirom na to da uobičajeni životni scenario podrazumeva da je jedan od supružnik trudan, a drugi je bez stalnog posla, oni su prinuđeni da žive u zajednici u kojoj su pravila igre decenijama „zacementirana”, počev od toga kada se gleda TV, preko toga kada je vreme za posete, pa do toga šta se kuva. Osim toga, mladi par je prinuđen da se bukvalno preko noći prilagođava na gomilu novih životnih uloga – supružnika, zeta i snaje,domaćice i domaćina, majke i oca - objašnjava Bojana Vujačić.

Dolazak deteta na svet

Dolazak deteta na svet, po njenim rečima, obično zaoštrava različite poglede na svet, stavove o vaspitanju deteta, predstave o porodičnim ulogama žene i muškarca i ideje o prioritetima porodičnog budžeta.

Vlaške majke u petnaestoj, babe već u tridesetoj

Da li je moguće ponovo oživeti ljubav?

Razvod baš jeftin

Ako je nekim neverovatnim slučajem porodica pokazala razuman nivo samokontrole nad željom da se meša u bračni život svoje dece, rođenje unučeta u 90 odsto slučajeva „obara” novonastale babe i dede na „testu apstinencije” od mešanja u brak mladih ljudi.

- Prva godina braka je najturbulentnija, naročito ako istovremeno označava i dolazak bebe, jer je roditeljstvo sinonim za veliko zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost i zajedničko rešavanje mnogih problema. Međutim, mnogi mladi ljudi koji danas razmenjuju bračne zavete vaspitavaju se u duhu individualizma i egocentrizma i „šalju” u brak rečima „ako ti se ne sviđa, ti se vrati kući”. Ta kvazipodrška koju dobijaju od svojih roditelja dovodi do toga da se novopečeni supružnici „hvataju za kvaku” zbog prvog bračnog nesporazuma. Međutim, ako se „pozorište u kući” instalira, kao način rešavanja problema, pitanje je vremena kada će neko zatražiti pomoć advokata - upozorava Bojana Vujačić.

Dete u puberetetu - druga kriza u braku

Druga krizna godina braka jeste ulazak deteta u pubertet i suočavanje roditelja sa svim izazovima adolescencije – lošim društvom, noćnim izlascima, problematičnim idolima za identifikaciju.

Sukobi najčešće nastaju zbog toga što su mame tolerantnije, a tate strože i što nema konsenzusa o tome ko će dete da nauči lekcijama o životu. Pubertet je doba kada školski uspeh „trpi” zbog hormonalne turbulencije, a roditelj u čijem je „opisu posla” bavljenje ocenama biva optužen da je loš školski uspeh – njegova krivica. Ako se ima na umu da se detetovpubertet po pravilu „poklapa” sa roditeljskim klimakterijumom, postaje jasnije zbog čega je u kući punoj hormona brak na velikom iskušenju.

A na pitanje – da li je prevara čest razlog razvoda, naša sagovornica odgovara da relativno mali broj žena ulazi u brakorazvodnu parnicu kada se u brak umeša treća osoba”, jer se rukovodi uvreženim kulturološkim stereotipom koji glasi „pusti ga, proći će ga”. Često se dešava da muškarci dobiju decu u vanbračnim vezama pa su oni „krunski svedoci” u brakorazvodnoj parnici, ali mnogo se češće dešava da se epizoda sa ljubavnicom zaboravi – pre svega zbog materijalne zavisnosti od muškarca.

Sve veći broj žena, kako kaže naša sagovornica, ulazi u brakorazvodnu parnicu zbog nasilja u porodici i alkoholizma supruga, a razlozi za ovu pojavu leže u činjenici da se o ovim fenomenima sve više govori u medijima, pa je mnogim ženama dostupnija informacija kome mogu da prijave nasilnika i u kojoj instituciji mogu da potraže rešenje svog porodičnog problema.

Odgovor na pitanje – ko češće ulazi u advokatsku kancelariju sa idejom da iz nje izađe bez burme na ruci glasi – lepši pol. Žene su te koje češće pokreću brakorazvodnu parnicu, rukovodeći se idejom „izvela sam decu na put, žrtvovala najveći deo života da bih se posvetila porodici, sada ja imam pravo da uživam u ostatku života”.

(Politika)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razvod češći zbog svekrve nego zbog švalerke

Izvor: Mondo, 03.Jul.2011

Dve porodice u jednom stanu - najgora kombinacija, a prva godina braka - kritična. Vanbračnu vezu supruga žene obično praštaju.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.