Svaki peti lekar nije ispunio uslove za licencu

Izvor: RTS, 28.Apr.2015, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti lekar nije ispunio uslove za licencu

U Srbiji ima oko 33 hiljade lekara, a prema preliminarnim analizama, skoro svaki peti lekar nije isupunio uslove za obnavljanje licence. Neplaćanje članarine i nedovoljno bodova sa stručnih seminara, najčešći su razlozi za gubitak licence.
Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović kaže za RTS da posle prvog završenog revizionog perioda veliki broj lekara ne može da obnovi licencu, jer nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispunili neophodne propisane uslove.

Jovanovićeva napominje da postoji nekoliko uslova za sticanje licence, a to su da lekar mora raditi u određenoj zdravstvenoj ustanovi, plaćati članarinu Lekarskoj komori i sakupiti 24 boda na seminarima i radionicama koji se tiču lekarske edukacije.
Napominje da lekari nisu plaćali članarinu, ali da, ipak, veći broj lekara neće moći da obnovi licencu, jer nema dovoljno bodova iz lekarske edukacije.
Lekari su sa lakoćom mogli da sakupe te bodove, ukazuje Jovanovićeva i dodaje da su polovinu od 24 neophodna boda lekari mogli da osvoje u ustanovi u kojoj rade samo da su pohađali seminare.
Ipak, kako napominje, određeni broj lekara zanemario je te bodove i nije obraćao pažnju na kurseve iz lekarske edukacije, koji su, kako kaže, izuzetno značajni za lekarski poziv.
Jovanovićeva dodaje kako je Lekarska komora alarmirala Ministarstvo zdravlja i formirala radnu grupu koja bi trebalo da reši problem licenci.
Trebalo bi da se nove dozvole za rad lekarima izdaju od 1. januara, ali kako ističe, situacija je još alarmantnija kod farmaceuta od kojih skoro 50 odsto neće steći uslove da obnove licencu.
Sadašnji pravilnik precizira da, ukoliko lekar ne poštuje pravila o edukaciji i ne sakupi dovoljan broj bodova, on ipak može da nastavi da radi, ali uz pomoć mentora.
Gubitkom licenci može se poremetiti zdravstveni sistem, podvlači Jovanovićeva i dodaje kako će se najverovatnije lekarima kojima nedostaje malo bodova omogućiti da ih nadomeste, dok će lekari kojima nedostaje više bodova za sticanje licence za nju morati da se izbore polaganjem stručnog ispita pred komisijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.