Studenti blokirali Filološki fakultet

Izvor: Politika, 17.Okt.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti blokirali Filološki fakultet

U poslednje tri generacije samo 15 studenata nije ušlo na budžet sa 48 bodova i oni će svi biti stipendirani za ovu školsku godinu, rekla Aleksandra Vraneš dekan fakulteta

Filološki fakultet u Beogradu blokirali su studenti zahtevajući lakše uslove za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji.

Nastave nije bilo, a ostale službe su radile redovno. Plenum studenata ovog fakulteta saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „da je zgrada pod kontrolom studenata od sedam časova” i „da se nastava odlaže do daljeg”.

U Sali heroja okupljeno je stotinak studenata koji su na tabli ispisali nekoliko zahteva, uključujući budžet za sve koji su stekli 48 poena, a oko ruku i vrata nosili su crvene trake i marame. Na proglasima kojima je izlepljena zgrada fakulteta, pozivaju kolege sa drugih fakulteta da takođe blokiraju svoje zgrade „jer šetnje nisu imale efekta”, uz parole „Dole školarine i „Dole SKONUS”.

Profesorka dr Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta je za naš list rekla da razloga za protest nema, da u poslednje tri generacije ima samo 15 studenata koji nisu na budžetu a imaju 48 bodova i da će oni svi biti stipendirani za ovu školsku godinu.

Na naše pitanje ko su onda ostali studenti u protestu, ona je odgovorila da ne zna, da su navukli klupe na vrata učionica, da se čuje glasna muzika i da su vrlo bučni.

– Održali smo sastanak upravnika katedri, dekanskog kolegijuma, predstavnika studentskog parlamenta i bila su dva delegata Plenuma i mi smo u 14 tačaka odgovorili na njihove zahteve – rekla je profesorka Vraneš, posle sastanka u večernjim časovima.

Ona je podsetila da je školarina od 119.000 dinara ista već četiri godine i da fakultet izlazi u susret na svaku pojedinačnu molbu studenata koji prilože dokumentaciju da nisu u mogućnosti da tu školarinu plate kroz smanjenje ili reprogramiranje školarine na 12 rata.

– Iskreno mi je žao što su se studenti odlučili na ovakav potez, naročito sada kada je oformljen tim za pregovore sa Ministarstvom prosvete sastavljen od studenata sa svih univerziteta, a mislim i da nije kolegijalno prema drugim studentima. Samo malo strpljenja je potrebno i siguran sam da ćemo do kraja nedelje rešiti skoro sve probleme koji nas muče – rekao nam je Miša Živić, predsednik SKONUS, dodajući da ovaj metod ipak nije primeren akademskim građanima.

Da podsetimo, studenti Filološkog, Filozofskog, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Više elektrotehničke škole ovog meseca prošetali su već dva puta centralnim beogradskim ulicama, žaleći se na težak položaj akademaca, a svoje zahteve predali su i Ministarstvu prosvete i sporta.

S. Gucijan

objavljeno: 18.10.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti će prenoćiti na Filološkom fakultetu

Izvor: S media, 17.Okt.2011

Studenti Filološkog fakulteta u Beogradu ostaće tamo do jutra u isčekivanju novih razgovora sa upravom fakulteta, najavili su studentski predstavnici. ..Filološki fakultet u Beogradu danas su blokirali studenti i nastava se ne održava, dok druge službe rade redovno..."Do jutra se sigurno nećemo...

Nastavak na S media...

Studenti blokirali Filološki fakultet

Izvor: Vesti-online.com, 17.Okt.2011

Filološki fakultet u Beogradu danas su blokirali studenti i nastava se ne održava, dok druge službe rade redovno..."Filološki fakultet je od danas u blokadi, sva nastava se odlaže do daljeg i zgrada fakulteta se nalazi pod kontrolom studenata", saopštio je Plenum studenata Filološkog fakulteta...Dekan...

Nastavak na Vesti-online.com...

Studenti blokirali Filološki fakultet

Izvor: Danas, 17.Okt.2011

Grupa studenata Filološkog fakulteta u Beogradu juče ujutru je blokirala fakultet, zahtevajući da svi studenti sa 48 bodova budu upisani na budžet i da školarine ne premašuju visinu tri mesečne zarade u Srbiji.

Nastavak na Danas...

Filološki fakultet i dalje u blokadi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2011, 10:31

BEOGRAD -..Plenum studenata Filološkog fakulteta, koji traže smanjenje školarina, saopštio je da se blokada tog fakulteta i dalje nastavlja i da je više od stotinu akademaca provelo noć na fakultetu...Studenti se protive transformaciji univerziteta u profitersku instituciju kojoj su, kako navode,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.