Štrajkači noćas u Želvozu

Izvor: Blic, 20.Apr.2011, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači noćas u Želvozu

SMEDEREVO - Radnici smederevskog Želvoza okupili su se večeras ispred ulaza u fabriku, rešeni da tu borave do konačne odluke Agencije za privatizaciju o sudbini najvećeg domaćeg remontera.

Stotinak radnika Fabrike železničkih vozila Želvoz će provesti noć u ambulanti kod glavne kapije kako bi, kako kažu, "odbranili fabriku” i zajedno sačekali odluku Agencije za privatizaciju.

Agencija za privatizaciju sutra će raspravljati o privatizovanim preduzećima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i izvršavanju kupoprodajnih obaveza, pored ostalih i kupca Želvoza. Radnici očekuju da će na tom sastanku biti doneta odluka o raskidu ugovora.

"Na sastanku u Agenciji za privatizaciju, koji počinje u 10 sati i na čijem je dnevnom redu i Želvoz, zbog alarmantne situacije u fabrici, trebalo bi da bude doneta odluka o raskidu ugovora zbog nepoštovanja kupoprodajnih obaveza”, izjavio je večeras Tanjugu član Štrajkačkog odbora Slavoljub Trifunović.

Samostalni sindikat i ASNS u smederevskom Želvozu, u kojem su zaposlena 1.452 radnika, pokrenuli su generalni štrajk 28. februara.

"Imamo obećanja iz Ministarstva ekonomije da će država u tom slučaju da stane iza Želvoza, servisira nastale obaveze i pripremi preduzeće za narednu privatizaciju, najverovatnije u januaru”, kazao je Trifunović.

Pet sindikata u FŽV Želvoz u Smederevu dostavilo je u petak poslednju ponudu Agenciji za privatizaciju koja je trebalo, da je prihvaćena od većinskog vlasnika - rumunskog konzorcijuma Grampet i Remar, da dovede do prekida krize u fabrici i nastavka proizvodnje.

Ponuda podrazumeva, u najvažnijem delu, poništavanje otkaza ugovora o radu i vraćanje članova Štrajkačkog odbora na posao, kao i dinamiku isplata zaostalih zarada. Većinski vlasnik se, u vezi sa tom ponudom, nije oglasio.

Agencija za privatizaciju potpisala je krajem 2007. godine ugovor o prodaji smederevskog „Želvoza" rumunskom konzorcijumu Grampet i Remar za 1,15 miliona evra.

Povezane vesti: Novi zahtev da vlasnik Želvoza ispuni obaveze Radnici "Želvoza" prekinuli sednicu Skupštine, dogovoren sastanak Štrajk glađu u Želvozu Radnici "Želvoza" danas u protestnoj šetnji Nema plata od oktobra

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠTRAJKAČI U ŽELVOZU

Izvor: Kurir, 20.Apr.2011

SMEDEREVO - Radnici smederevskog Želvoza okupili su se u utorak veče ispred ulaza u fabriku, rešeni da tu borave do konačne odluke Agencije za privatizaciju o sudbini najvećeg domaćeg remontera...Stotinak radnika Fabrike železničkih vozila Želvoz će provesti noć u ambulanti kod glavne kapije...

Nastavak na Kurir...

Poništena privatizacija smederevskog "Želvoza"

Izvor: Blic, 20.Apr.2011

BEOGRAD, SMEDEREVO - Agencija za privatizaciju poništila je kupoprodajni ugovor za smederevski "Želvoz" sa većinskim vlasnikom, rumunskom "Grampet Remar grupom" posle sastanka sa štrajkačima iz ove fabrike...Razlog raskida ugovora je što vlasnik nije poštovao preuzete obaveze, a rok koji ima je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.