Izvor: Danas, 23.Okt.2014, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam inspekcija za jednu reklamaciju

Beograd - Gotovo polovina građana Srbije nezadovoljno je radom inspekcijskih službi, pokazalo je najnovije istraživanje. Najviše zamerki imaju na neljubaznost inspektora, nedostupnost kada su potrebni, „isključivo kažnjavaju a nikad ne daju savete“, neke su od navedenih izjava. Samo na republičkom nivou ima 37 inspekcija, a nadležnosti mnogih od njih se prepliću. Tako se često događaja da inspektori različito tumače jedan isti propis. A s obzirom da inspektore niko ne kontroliše, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ova oblast je podložna korupciji.

Istraživanje je sproveo Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog i upravnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta

Union, a naredne sedmice predstaviće ga fondacija Centar za demokratiju. Istraživanje je rađeno putem anonimne telefonske ankete u periodu od 11. avgusta do 5. septembra ove godine. Ispitano je više od 5.000 građana širom Srbije o njihovim stavovima o radu inspekcijskih službi. Oko 48 odsto ispitanih građana imalo je zamerke na njihov rad.

- Oko 1.000 zakona i propisa vezano je za rad inspekcijskih službi. Mnogi od njih se prepliću, te ih inspektori različito tumače. Neki od inspektora i ne poznaju sve propise, pa je građanima teško da se snađu u takvim situacijama - kaže za Danas Bogoljub Milosavljević, autor istraživanja. Kao primer opšte konfuzije u ovoj oblasti, naš sagovornik navodi situaciju u restoranu.

- Ukoliko naručite šniclu i krompiriće, i niste zadovoljni hranom i uslugom, treba da pozovete sedam inspekcijskih službi. Jedna je zadužena za meso, druga za krompir, treća za uslugu, tu su i sanitarna i tržišna inspekcija... - navodi Milosavljević.

Sa druge strane, vlasnike ugostiteljskih objekata i drugih firmi posećuje čak 10 inspekcija.

- I sve će doći različitog dana, tako da automatski vi ne možete da radite tih 10 dana i gubite profit. Rad inspekcijskih službi bi trebao da bude koordinisan i da svi inspektori dolaze u istom danu - ističe Milosavljević.

To je jedno od predloženih rešenja koje se navode u zaključcima istraživanja. Takođe, istraživači smatraju da inspekcijske službe, gde je to moguće, treba ujediniti, a u nekim slučajevima decentralizovati, jer ih na republičkom nivou ima čak 37. Potrebno je sprovesti sveobuhvatnu reformu inspekcijskih službi, sa čime su saglasni i građani koji su učestvovali u istraživanju.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Za jednu reklamaciju sedam inspekcija

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2014, 08:37

Gotovo polovina građana Srbije nezadovoljna je radom inspekcijskih službi, pokazalo je najnovije istraživanje. Najviše zamerki imaju na neljubaznost inspektora, nedostupnost kada su potrebni i to što "isključivo kažnjavaju, a nikad ne daju savete"...Samo na republičkom nivou ima 37 inspekcija,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.