Savet RRA odbio prigovore TV Nova i TV Kopernikus

Izvor: Politika, 23.Apr.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet RRA odbio prigovore TV Nova i TV Kopernikus

Nacionalna frekvencija ponovo nije dodeljena, a Savet RRA će naknadno odlučivati da li će organizovati novi konkurs

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) odbili su prigovore TV Kopernikus i TV Nova, jedina dva kandidata za nacionalnu frekvenciju koja je pripadala nekadašnjoj TV Avala. Ove dve televizije, podsećamo, uložile su nedavno žalbu na odluku Saveta RRA početkom februara ove godine da nijednoj od njih ne dodeli nacionalnu dozvolu za emitovanje programa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Odlukom Saveta RRA, koja je doneta na jučerašnjem sastanku ovog tela u sedištu RRA u Beogradu, da odbije njihove prigovore, praktično je okončan konkurs za dodelu dozvole za nacionalnog emitera raspisan prošle jeseni, kaže za „Politiku” Dragan Lukić, izvršni direktor RRA.

– Jedan od uslova konkursa za dodelu nacionalne frekvencije jeste da budući nacionalni emiter doprinese razvoju radiodifuzije u Srbiji. Iz priloženog materijala dva kandidata, članovi Saveta RRA nisu stekli uverenje da bi oni taj doprinos ostvarili. Što se tiče samih prigovora TV Kopernikus i TV Nova, u njima nije bilo novih elemenata koji bi bili osnov za drugačiju odluku saveta – objašnjava Lukić.

Odluku o odbijanju prigovora dve pomenute televizije članovi Saveta RRA, kojih ima ukupno devet, doneli su tokom jučerašnjeg kratkog sastanka većinom glasova. Koliko ih je tačno bilo za ovu odluku, nismo uspeli da saznamo u Republičkoj radiodifuznoj agenciji, jedini odgovor je da je za odbijanje prigovora bila „velika većina”. Predstoji formalni deo – zvanično obaveštenje kandidata o stavu ovog tela, a zatim će članovi Saveta RRA odlučiti i da li će ponovo biti organizovan konkurs za dodelu nacionalne dozvole za emitovanje programa.

– Naknadno ćemo razmotriti da li ćemo raspisati novi konkurs. Ove frekvencije su slobodne, a zakonska obaveza Republičke radiodifuzne agencije jeste da raspisuje konkurs kada postoji slobodna frekvencija – ističe izvršni direktor RRA.

Ovo je drugi konkurs Republičke radiodifuzne agencije koji se završava odbijanjem kandidata za nacionalnog emitera. Podsećamo, prvi je organizovan tokom prošlog leta i na njemu su jedino učestvovale TV Kopernikus i TV Nova. I tada je Savet RRA odlučio da ne dodeli nacionalnu frekvenciju pomenutim kandidatima, baš kao što je i juče bio slučaj. Posle objavljivanja drugog konkursa pojavila se i sumnja da li je ponuđena mreža od 21 frekvencije, a ne 33 koliko je imala TV Avala i koliko je bilo ponuđeno u prvom konkursu, dovoljna za pokrivenost signala na celoj teritoriji. Deo ovih frekvencija ustupljen je, kako je nedavno za „Politiku” izjavio Dejan Šmigić, vršilac dužnosti direktora JP „Emisiona tehnika i veze”, ovom preduzeću za razvoj digitalne televiziji na teritoriji Srbije. Dobijene frekvencije su, kako je napomenuo Šmigić, sasvim dovoljne za realizaciju ovog projekta.

Jučerašnja sednica održana je poslednjeg dana zakonskog roka u kojem je Savet RRA morao da donese odluku o prigovorima dve televizije. Sastanak ovog tela bio je zakazan za početak prošle sedmice, ali je zbog bolesti predsednika Saveta RRA, episkopa jegarskog Porfirija otkazan.

D. Ivanović

objavljeno: 24.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.