Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević:Neminovna izmena zakona, Bolonja na analizi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević danas je najavio izmenu sistemskih zakona u prosveti ističući da je to neminovnost i da će to ministarstvo analizirati sistem Bolonje kako bi se olakšalo studentima.

- “Menjaćemo u Srbiji sistemske zakone, jer su to uradile sve države u Evropi. To je neminovnost - poručio je Šarčević na konferenciji o preduzetništvu mladih u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

On je rekao da u upravne odbore ustanova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moraju ući i poslodavci, ali i da će roditelji dobiti sasvim drugu ulogu nego što slučaj.

- “Ovi ljudi će ući i u finansiranje procesa obrazovanja, ali zabluda i mantra u društvu je da se školuju radnici koji će imati najmanju platu i neće dalje napredovati. Tu krilaticu kao da nam je smislo neprajatelj, a ne odgovara stvarnosti -, istakao je ministar prosvete.

On je naveo da je primetno da niko ne želi da gubi vreme obučavajući ljude koji su tek završili fakultete i da sa njima radi od početka.

Govoreći o bolonjskom procesu, Šarčević je rekao da će biti analizaran pošto se često dešava da studenti ne mogu da ispune kvotu od 60 poena.

- “Onda se ta kvota obara i mislim da ćemo kroz postupke dualnih modela za ljude koji su prošli neke cikluse obrazovanja i stekli odredjenu praksu imati odredjen broj bonusa koji će olakšati upis i napredovanje na studijama - naveo je Šarčević.

On je dodao da država i Ministarstvo prosvete moraju da budu jako fleksibilni i naprave dobre modele sa privredom kako bi se obrazovanje što više prilagodilo privredi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar prosvete: Analiza Bolonje, roditeljima nova uloga

Izvor: B92, 25.Okt.2016

Beograd -- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je najavio izmenu sistemskih zakona u prosveti ističući da je to neminovnost...On je dodao da će ministarstvo prosvete analizirati sistem Bolonje kako bi se olakšalo studentima.."Menjaćemo u Srbiji sistemske zakone, jer...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.