Šapčani čuvaju uspomenu na junake Prvog svetskog rata

Izvor: RTS, 11.Nov.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapčani čuvaju uspomenu na junake Prvog svetskog rata

U Prvom svetskom ratu, Šabac je izgubio polovinu stanovnika. Zbog velikog stradanja i materijalnog razaranja, taj grad dobio je naziv srpski Verden. Da se junaci, preci i žrtve ne zaborave, posebno se trude đaci i nastavnici iz Osnovne škole "Jevrem Obrenović".
U Prvom svetskom ratu, Šabac je dobio tri ordena - Francuski i Čehoslovački ratni krst, i Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

"U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Prvom svetskom ratu Šabac je prošao kroz velika stradanja, mnoge zgrade su porušene, da ne pričamo o velikom gubitku naroda, Šabac je zbog toga nazvan srpski Verden, po Francuskom gradu.'',kaže Jana Janković učenica osmog razreda.
"Cerska bitka je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, i mi Šapčani smo ponosni na tu pobedu koja je bila na Ceru, jer većina vojnika je bila sa ovog prostora'', rekao je Luka Kovačević, učenik osmog razreda.
Iako istoriju Prvog svetskog rata tek treba da uče, šabački osnovci sa ponosom kažu da o stradanju svojih predaka već mnogo znaju.
"Pola miliona dece ostalo je ratna siročad, svaki drugi vojnik koji je otišao u rat, nije se vratio kući kako prelazeći Albansku golgotu ili u samom ratu, 28 odsto stanovnika Srbije je umrlo ili ostalo mobilisano, to je bila velika katastrofa za Srbiju'', navodi Marijana Jokičić, učenica osmog razreda
"Mislim da se veliki broj građana Srbije ogresio o svoje čukundedove i pradedove, zaboravivši ih sve ove godine unazad, i neki moto u našoj školi učenika poslednje četiri godine je ne damo im da umru drugi put'', kaže Jelena Jevrić, nastavnik istorije OŠ "Jevrem Obrenović".
Podelom natalijinih ramondi i flajera, đaci već četiri godine, Šapčane podsećaju na herojstvo u Velikom ratu, i značaj simbola današnjeg praznika.
"Natalijina ramonda je simobol Prvog svetskog rata, poznatija kao cvet feniks, zato što ona simbolizuje srpsku vojsku, koja se hrabro borila'', kaže Teodora Makević, učenica osmog razreda.
"Zeleno - crna traka simbolizuje Albansku spomenicu koju je dobio svaki ratnik preživeli dobio, i svaka porodica umrlih ratnika je dobila Albansku spomenicu", kaže Jana Filipović, učenica osmog razreda.
Na junake i stradale Šapčane u Cerskoj bici, podseća i spomen-česma, koja je pre dve godine postavljane u centru grada, u blizini spomenika sa tri ordena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milunka Savić – najodlikovanija žena Velikog rata

Izvor: RTS, 11.Nov.2016

Velika u Velikom ratu, velika u miru. Majka četiri ćerke, od kojih je tri usvojila i, pored njih, odškolovala još tridesetoro dece. Milunka Savić. . Milunka Savić je tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata dobila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.