SVET U ŠOKU, TRAŽI SE OPREZ U KUHINJI: Prepečeni krompir i tost izazivaju rak!

Izvor: Kurir, 24.Jan.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVET U ŠOKU, TRAŽI SE OPREZ U KUHINJI: Prepečeni krompir i tost izazivaju rak!

.

Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je juče pokrenula kampanju "Uvek birajte zlatno", piše Lovesensa

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni Celzijusa

Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice

Autor: Foto: Profimedia,Foto: Shutterstock

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.