Robijao zbog verbalnog delikta

Izvor: Politika, 31.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robijao zbog verbalnog delikta

Milorad Novaković proveo u zatvoru četiri i po godine zato što je govorio da je tadašnji sistem maglovit, da se na sastancima mlati prazna slama, da smo prezaduženi u inostranstvu

Zrenjanin – Profesor Milorad Novaković pozvan je sa časa u kancelariju direktora srednje hemijske škole, a potom je uhapšen i odveden u zatvor. U sudskom procesu osuđen je na pet godina i četiri meseca zatvora zato što je svojim kolegama iznosio mišljenje o vlasti i okruženju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog toga što su oni, kao svedoci, nešto i pridodali. Sada je došlo vreme za istinu.
Nakon prošlogodišnjeg donošenja zakona, 78-godišnji profesor podneo je zahtev za rehabilitaciju o čemu će u narednih desetak dana doneti odluku Okružni sud u Zrenjaninu.


Analitičari procenjuju da je profesor Novaković najstrože kažnjeni osuđenik za verbalni delikt na ovim prostorima. Njemu se sudilo samo zato što je iznosio svoje stavove i to isključivo u četiri oka. Nije imao, niti ga je neko teretio da ima, bilo kakvu organizaciju, niti da je na bilo koji način pokušao da ugrozi državu, vlast i poredak. I, što je najvažnije, on je osuđen 1979. godine, kada više nije bilo opasnosti od Rusije i "zemalja istočnog bloka", a njemu se, pored ostalog, pripisivalo da prečesto upoređuje statističke podatke iz naše privrede s onima iz istočnih zemalja koje, navodno, glorifikuje.

– Ubeđen sam da su me duže vreme pratili pripadnici službe bezbednosti, a glavni razlog je bio što sam bio oženjen Bugarkom. Nije pomoglo ni to što smo se u međuvremenu rastali. Za svedoke su upotrebljeni i zloupotrebljeni kolege profesori iz srednje hemijske škole, pa čak i bivši učenici. I iz njihovih priča se moglo videti da je reč o bezazlenim sumnjičenjima, a većina njih je iznosila i neistine za koje su bili pripremljeni od tadašnji policijskih krugova. Stavljali su mi u usta reči koje ja ne koristim, na primer bagra i banda, pa mi je bilo jasno da su bili instruisani – priča profesor.

Tako su organi gonjenja na osnovu izjava svedoka teretili Novakovića da je za naš tadašnji sistem rekao da je maglovit, da će brzo propasti, da se na sastancima mlati prazna slama, da smo prezaduženi u inostranstvu i da ćemo biti u problemima kada te kredite budemo vraćali, da može doći do otcepljenja pojedinih republika čiji razvoj je neravnomeran i da će se zemlja raspasti nakon Titove smrti. Odgovarao je za tri krivičan dela – neprijateljsku propagandu, izazivanje nacionalne , rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i za povredu ugleda SFRJ. – Ako sam nekada nešto i komentarisao – veli profesor – to je bilo isključivo u šetnji i u razgovoru s jednom osobom, pa mi nije jasno kako sam ugrozio državu do te mere da robijam više od pet godina.

Kaznu mu je vrhovni sud Vojvodine smanjio na 4,5 godina.

Po izlasku iz zatvora pa do danas od oko 20 svedoka niko mu nije prišao izuzev trojice. Marijan Šantek je odmah došao u njegov stan i dao mu novac da bi mogao da preživi. Jovan Srbulov mu se izvinio i priznao da je bio pod pritiskom islednika, a Mile Medić, njegov učenik, rekao je da se spremala likvidacija profesora. Zanimljivo da su sva tri ova svedoka koja su bila i najblaža u svedočenjima umrla relativno mlada i, po profesorovim rečima, pod čudnim okolnostima.

Kad je odveden u zatvor, njegov desetogodišnji sin smešten je u ustanovu za decu bez roditelja, a sud je pored zatvorske kazne presudio i da plati sudske troškove, mada je konstatovano da nema nikakvu imovinu.

Milorad Novaković je poreklom iz sela Bogutovo kod Ugljevika, iz imućne porodice. U duši je, kaže, levičar, ali ne kao Staljin, ni kao Tito. To je, po njemu, lažna levica.

– I danas, kada su slobode veće, prema okruženju se odnosimo nekritički. Sve što dolazi sa istoka u javnosti se smatra lošim, a ono sa zapada dobrim. Naš narod je kroz istoriju mnogo propatio, a tome je doprinelo naše neznanje i ćutanje inteligencije – kaže profesor koji ovih dana očekuje rehabilitaciju.

Đ. Ćukić

[objavljeno: 31.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.