Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pružiti šansu, za prvu šansu

Period tranzicije u kojem se nalazi Srbija za sobom donosi određene promene. Nije samo promena svojinskih odnosa jedna od osnovnih obeležja ovog perioda, već i nezaposlenost.

Pronaći posao u struci, ostvariti adekvatnu zaradu shodno kvalifikacijama, mogućnost uzimanja stambenog kredita po povoljnim kamatnim stopama, danas za većinu mladih stručnjaka predstavlja samo daleku budućnost, bar u sadašnjoj situaciji.

Ovaj problem, osim u većim, posebno je izražen >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u malim sredinama, ali i u krajevima Srbije nekada poznatih industrijski razvijenih centara, gde se veliki privredni sistemi nalaze u procesu restrukturiranja, a značajne strane investicije su skromne.

I, zaista, osim filijala i ekspozitura pojedinih novootvorenih banaka i osiguravajućih firmi, a neke od njih su i prestale sa poslovanjem (jer u privredno nerazvijenim opštinama pitanje je koliko mogu biti rentabilni), hipermarketa velikih trgovinskih lanaca, mogućnosti za zapošljavanje su sužene. Ovo je pogotovo karakteristično kod obavljanja volonterskog, pripravničkog staža. U filijalama državnih ustanova i javnih preduzeća, u većini slučajeva, zapošljava se po partijskoj liniji. Novom odlukom vlade, s druge strane, zabranjeno je zapošljavanje u državnoj administraciji.

U takvom ambijentu posebno treba pohvaliti odluku vladine komisije koja je odobrila zapošljavanje nezaposlenih mladih stručnjaka medicinske struke na neodređeno vreme. Rukovodstva pojedinih lokalnih samouprava, bez obzira ko je tamo na vlasti, sredstvima lokalne samouprave finansiraju program „prva šansa“, odnosno obavljanje pripravničkog, volonterskog staža za nezaposlene svih profila i stepena stručnosti, u privatnom i državnom sektoru, kao i firmama u restrukturiranju.

Zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, nezaposleni bez radnog iskustva imaće priliku da obave pripravnički staž u trajanju od šest i dvanaest meseci. Pravi potez u situaciji kada je zbog rebalansa republičkog budžeta prošle godine program „prva šansa“ zaustavljen jer nije odvojen ni dinar sredstava za ove namene, kao i za javne radove.

To je primer lokalne samouprave u Vranju, koji treba da slede i ostale opštine i gradovi. Zaposleni u javnom sektoru u ovom gradu izdvojili su jednu dnevnicu za finansijsku podršku radnicima „Jumka“, firme u restrukuriranju čiji su radnici štrajkovali od 13. januara ove godine nekoliko meseci. Treba navesti brojne primere i slične aktivnosti i drugih lokalnih samouprava. Možda su to manja izdvajanja sredstava lokalne samouprave, ali za nekoga puno znače.

U uslovima vrlo suženih mogućnosti za zapošljavanje, u nekada industrijski razvijenim krajevima Srbije, o manjim sredinama iz istih okruga ne treba posebno ni govoriti, kada se zbog posla prihvata migracija u druge sredine da bi se samo radilo i usavršavalo u struci, pružiti šansu nezaposlenim stručnjacima na ovaj način je posebno značajno. Ovo sigurno predstavlja pozitivan primer odgovornosti lokalne vlasti prema svojoj zajednici.

Zaključak koji se može izvući je da, bez obzira na političku potčinjenost republičkoj vlasti, lokalne vlasti bi trebalo da imaju veći stepen ovlašćenja u donošenju odluka, ali i odgovornosti.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.