Premijera nove nore i šumadije na sajmu Partner 2017

Izvor: RTS, 26.Jun.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera nove "nore" i "šumadije" na sajmu "Partner 2017"

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da će na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" učestvovati 128 izlagača iz 21 zemlje, kao i iz Srbije, i na njemu će ekskluzivno biti otkriveni nova "nora" i lanser za raketu "šumadija".
Sajam će sutra svečano otvoriti predsednik Republike Aleksandar Vučić, što, kako kaže ministar Zoran Đorđević, pokazuje koliko je taj sajam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važan, budući da se često govori da naša namenska industrija predstavlja jedan od potencijalnih zamajaca za našu ekonomiju.

"Očekujemo da vidimo dosta onoga što smo već videli, ali biće i noviteta. Sajam je svakako dobra prilika da se vidi šta sve može naša namenska industrija, a kada smo imali vojnu vežbu u Nikincima, najavili smo da je to bila prilika da naši građani vide šta smo to iz projekata sada uveli u naoružanje i vojnu opremu u vojsci", rekao je Đorđević za Tanjug.
Od ekskluziviteta koji će biti otkriveni na sajmu, ministar odbrane istakao je novu samohodnu haubicu "nora" od 155 milimetara, koja je, kako ističe, dosta različita od ove koja postoji trenutno, a posebno podvlači da su na novoj "nori" otklonjene sve manjkavosti i zamerke koje je stara imala, te da će novo oruđe otkriti predsednik Vučić.
Takođe, Đorđević kaže da će od noviteta na sajmu biti prikazani i lanseri od 107 milimetara, nova minobacačka oprema, zatim komandno vozilo za "alas" (raketni sistem), kao i lanser za raketu "šumadija" od 300 kilometara, koji je, kako smatra, ekskluzivitet.
"To će biti otkriveno na sajmu sutra. Mislim da ćete biti iznenađeni novom 'norom' i kako impresivno izgleda taj lanser za raketu 'šumadija'", rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, prvi modeli treba da dođu u tehničko-opitni centar, da prođu kontrolu, da se otklone eventualne zamerke i onda da budu uvedeni u naoružanje Srbije.
"Takođe, sajam će biti prilika, pošto već postoje zainteresovani i za kupovinu nove 'nore', a i ove koja je sada u tehničko-opitnom centru, budu promovisani i prodati u inostranstvu i da to bude jedan od naših potencijalnih izvoznih aduta", smatra Đorđević.
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner" održava se na Beogradskom sajmu svake druge godine, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo odbrane.
Ove godine, sajam traje od 27. do 29. juna samo za poslovne posetioce uz obaveznu registraciju, dok je 30. jun rezervisan za generalnu javnost. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 350 dinara.
Sajam "Partner" posećuju brojne visoke delegacije iz celog sveta, kao i predstavnici NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojnobezbednosnih organizacija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar Đorđević o SAJMU NAORUŽANJA: Bićete iznenađeni NOVOM NOROM i lanserom za raketu ŠUMADIJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2017

Sajam će svečano otvoriti predsednik Republike Aleksandar Vučić..Na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" učestvovaće 128 izlagača iz 21 zemlje, kao i iz Srbije i na njemu će ekskluzivno biti otkriveni nova "Nora" i lanser za raketu "Šumadija", izjavio je danas ministar...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Stranci do 49 odsto u srpskoj odbrambenoj industriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2017, 02:48

Strane kompanije moći će, u narednom periodu, da učestvuju u srpskoj odbrambenoj industriji do 49 odsto, zahvaljujući izmenama zakona koje je pripremilo Ministarstvo odbrane, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đorđević: Namenska industrija ima veliki potencijal

Izvor: Blic, 27.Jun.2017

Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da namenska industrija u Srbiji ima veliki potencijal, a da će na sajmu naoružanja i vojne opreme biti predstavljeni izvozni aduti - Lazar, Miloš, Nora, Šumadija...Na sajmu će biti 128 izlagača, otvoriće ga danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a...

Nastavak na Blic...

VUČIĆ na štandu JUMKA

Izvor: OkRadio.rs, 27.Jun.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je štand “Jumka” iz Vranja, koji je svoje proizvode izložio na međunarodnom sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” koji je u utorak otvoren u Beogradu. Kako navode iz “Jumka”, predsednik Vučić je preneo da srpska namenska indistrija...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.